Descrizione

Le uve utilizzate per fare questo vino rosso provengono da Tupungato e crescono in vigneti situati ad un'altitudine di oltre 1.470 metri sul livello del mare. Questo è un vino rosso intenso con predominanti note aromatiche di pepe e un palato piacevole ed equilibrato.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Red
Annata
2018
Alcool
13.5% vol.
Produzione
26.000 botellas
Varietà
90% Cabernet franc, 10% Malbec
Origine
Mendoza

Degustazione

Profumo
Elegante, floral y con un toque picante (granos de pimienta recién molida) y de hierbas silvestres.
Bocca
Tinto muy fresco y con un paladar vibrante, taninos muy finos y un final sabroso.
Temperatura di servizio
16 ºC.
Consumo
Hasta 2025, aproximadamente, si se conserva en óptimas condiciones.

Vigna e preparazione

Descrizione
Viñedos situados en Gualtallary, Tupungato, a 1.470 metros de altitud.
Suolo
Calcáreo profundo y rocoso.
Clima
Temperaturas frescas en los viñedos de la región.
Raccolto
Vendimia manual en cinco tiempos diferentes que en conjunto sumaron una duración total de cinco semanas.
Vinificazione
Maceración de 28 días. La vinificación se realiza con levaduras indígenas a una temperatura máxima de 28 ºC durante 22 días.
Invecchiamento
Crianza de 15 meses en 'foudres' centenarios.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The elegant, spicy, peppery and floral 2018 Cabernet Franc contains 10% Malbec, as these varietal bottling are rarely 100% varietal. It has intense and pungent flavors reminiscent of freshly cracked black peppercorns and wild herbs. The ripeness is contained, and the wine has a surprisingly low pH that provides very good freshness and a vibrant palate, more so given the very fine tannins and the tasty flavors that lift up the finish. Superb Cabernet Franc at an unbeatable price. 26,000 bottles produced. It was bottled in July 2019 after 15 months in centenary oak foudres.

James Suckling:

Aromas of crushed berries with chili and mineral undertones. It’s full-bodied with firm tannins. Structured and savory. Tannic finish with length. Hints of herbs to the blackberry fruit character. Try after 2022, to let the tannins soften a bit. But already attractive.