Descrizione

Bin 169 è un vino che regala struttura e profondità. È fatto con Cabernet Sauvignon e invecchiato in rovere francese. Il risultato è un rosso aromatico, potente e vibrante, perfetto per accompagnare piatti sostanziosi

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
14.5% vol.
Varietà
100% Cabernet sauvignon
Altri formati disponibili:
Origine
Coonawarra

Degustazione

Vista
Colore ciliegia intenso.
Profumo
Seductive hints of sweet walnut praline. Notes of violets, mint and green pepper. Freshly roasted coffee beans and saddle leather add complexity to the nose.
Bocca
Equilibrato, fresco e succoso. Si sentono note di frutti rossi (mirtillo e lampone selvatico combinati con liquore di ciliegia). Le note di pasticceria ricordano la torta di more appena sfornata. I tocchi dolci sono bilanciati dai sapori di origano e timo, e da un'impressione ferrosa e di pietra ferrosa che, senza dubbio, è dovuta al terroir.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.

Vigna e preparazione

Clima
Le condizioni sono state le migliori degli ultimi 20 anni, il che ha portato a un rendimento eccellente. In generale, l'estate e l'autunno sono stati più freschi del solito, permettendo alle uve Cabernet Sauvignon di maturare lentamente e in modo uniforme, con un grande carattere varietale. Senza dubbio, un'annata eccezionale.
Invecchiamento
Invecchiamento per 16 mesi in botti di rovere francese.

Recensioni degli esperti

Decanter:

As with the multi-region Bin 707, the Coonawarra-only Bin 169 returns in 2021 after a year of absence due to fruit quality in 2020 not being up to par. And what a return it is in this near-perfect vintage for Coonawarra, demonstrating why this region is so fêted for Cabernet Sauvignon. More on an elegant red-fruit spectrum than the dense, dark black berries of Bin 707, this is correspondingly lithe and lifted, with exotic notes of potpourri, blue ink, fresh mint tea and liquorice joining concentrated boysenberry, pomegranate, cigar box spice, and firm but fine coffee tannins. Very complex and layered with a welcome light hand on the oak: 16 months in French hogsheads, 51% new. Exceptional this vintage, speaks strongly of its terroir and represents a great buy for the price. To be released globally via the Place de Bordeaux in March 2024 at £175.

James Suckling:

For the record, 2021 is exceptional across South Australia. Choosing the best wines is, at times, like pulling needles from a haystack. Crushed blackcurrants, a waft of sage, dried lavender and black olive paste are lathered across an impenetrably juicy finish that runs very long. A lick of Coonawarra menthol. Just a lick. This will age very well and I may be underscoring this today. Drinkable now, but best from 2026.

The Wine Advocate:

The 2021 Bin 169 Coonawarra Cabernet Sauvignon is the premium Cabernet in the range that matured in French oak (16 months, 51% new) and (70% American oak), and as a result, perhaps unsurprisingly, it is the more elegant wine of the pair on release. You get leafy cassis, raspberry, red apple skins, ferrous notes, pomegranate molasses, tobacco and some bay leaf—very pleasing. An intensely powerful wine, it's robust in its way but lithe too. 14.5% alcohol, sealed under natural cork.