Descrizione

Uno dei gioielli rossi della Toscana che ha fatto innamorare i critici più famosi. Questo vino è stata una vera sfida per Le Macchiole. La cantina voleva un vino che colpisse, con tanta personalità e il più lontano possibile dallo stile morbido che di solito si associa all'uva francese. Grazie al suo impegno, la Toscana può vantare un vino elegante, profondo, memorabile ed eterno.&nbsp

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2018
Alcool
14.5% vol.
Varietà
100% Merlot
Origine
Toscana IGT

Degustazione

Profumo
Espressivo, potente e accattivante. Regala aromi di ciliegia, cassis e mora insieme a note erbacee, mentolate, speziate e di cioccolato.
Bocca
Ha tannini morbidi, un'acidità perfetta, un mix di sapori e un finale che dura a lungo e ti avvolge.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.
Consumo
Ottimo fino al 2045 se conservato in buone condizioni.
Abbinamento
Perfetto con filet mignon, formaggi erborinati, pollo al forno e stufati con un tocco di frutta nera.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Vignone y Puntone.
Età
Viti piantate tra il 1994 e il 1999.
Clima
Mare calmo.
Raccolto
Vendemmia manuale di ottima qualità. È iniziata nei tempi previsti. Prima sono state vendemmia le uve bianche durante la terza e quarta settimana di agosto, poi quelle di Cabernet franc e Cabernet sauvignon durante la terza e quarta settimana di settembre.
Vinificazione
Fermentazione in vasche di cemento e poi macerazione per 25 giorni.
Invecchiamento
Invecchiamento di 18 mesi in barrique nuove di rovere francese.
Imbottigliamento
Il 22 luglio 2020.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

This is very complex, offering tobacco, brown sugar, black olives and currants. It’s full-bodied, yet tight and layered, with very fine tannins and a long, structured finish. Hints of new wood complement the long, cool fruit and phenolics. Give this three or four years to open. Try after 2025.

Falstaff:

Powerful, shiny ruby with purple glints. Open and accessible on the nose, charming notes of black cherry, wild raspberry and some cardamom. Very good tension on the palate with fine-meshed tannin, juicy, lots of tangy fruit and with tobacco on the finish.

The Wine Advocate:

Le Macchiole's 2018 Messorio is soft and rich with impressive depth and intensity, all delivered with the softness that only the Merlot grape can manage. This important wine unfolds first to rich cherry and blackberry and then yields softly to secondary notes of spice, baker's chocolate and toasted almond. There is some youthful tightness in the mouth, with Merlot tannins that are hitched to firmness and softness, while showing impressive length all the while. The mouthfeel is most impressive, thanks to its seamless and supple nature that glides smoothly over the palate.

Decanter:

According to Cinzia Merli, producer of Le Macchiole, 2018 vintage is not her favourite. 'We can't compare it with the more red fruited 2017 and the concentration of 2019 is another matter,' she said. Having said that, this is one of her best Messorios of the last few years. On the nose it comes across as slightly herbal, with the leafy character of Merlot, loaded with restrained cassis, lead pencil and earthy clay minerality. Open-knit aromas of menthol are also present. The attack is smooth and velvety, with huge presence on the mid-palate where oaky tannins are still present. Full and refreshing with extremely youthful character.