Descrizione

Pensato all'inizio come un mix di varietà bordolesi, Paleo è diventato un vino monovarietale nel 2001, trovando nel Cabernet franc a Bolgheri un posto perfetto per esprimere il suo potenziale. Il risultato è un vino profumato, succoso e intenso, un vero capolavoro che ha contribuito a far conoscere Le Macchiole in tutto il mondo

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2020
Alcool
14.5% vol.
Varietà
100% Cabernet franc
Origine
Toscana IGT

Degustazione

Vista
Rosso rubino molto intenso.
Profumo
Note di frutti rossi freschi, nettarina e scorza d'arancia. Sentori speziati ed erbacei.
Bocca
Intenso ed espressivo, con tannini decisi e un finale lunghissimo.
Temperatura di servizio
Tra i 16 e i 18 °C.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Casa Nuova, Vignone, Ulivino
Vinificazione
Fermentazione e macerazione per 20 giorni in vasche di cemento.
Invecchiamento
Invecchiamento di 16 mesi in barrique di rovere nuovo e anfore di gres.

Recensioni degli esperti

Wine Enthusiast:

A riot of pepper lights up the nose, from cracked black to green peppercorn to hot chili. Flint and leather undertones empower the heat, while aromas of raspberry jam and vanilla provide balance. The palate stays spicy, with snappy, confident acidity, but a sweetness lingers, and a finish of chili and chocolate ties everything together. Transcendent. Drink 2030–2040 or beyond.

The Wine Advocate:

One of Italy's best Cabernet Francs, the Le Macchiole 2020 Paleo is very dense and richly concentrated with a level of dark fruit that can only be chipped at and broken down by slow cellar aging. Paleo is always a wine for the long haul. The oak needs time to integrate and find focus. Even at this young stage, the quality of the tannins and the spot-on fruit ripeness is convincing. A note of sweet cherry, exotic spice and dark chocolate make for a long send-off.

Falstaff:

Intense reflective ruby-purple. Opens on the nose with accented spice notes, graphite and cedar, then black cherry, dark currants and white pepper. Gripping tannin characterises the palate, dark fruit components, emphatically spicy finish, somewhat brittle.