Le Pupille Syrah 2016
Descrizione
Questo Syrah monovarietale toscano è una bella interpretazione, dove si sentono le uve di due vigneti diversi: Vigna del Palo e Pian di Fiora. Il lungo invecchiamento in barrique francese non smorza la freschezza equilibrata che ti accompagna per tutto il tempo che lo assaggi. Spicca anche la sua complessità aromatica, con note di spezie, liquirizia e cacao
Dettagli del prodotto
Degustazione
Vigna e preparazione
Recensioni degli esperti
I reviewed this wine last year but welcomed the opportunity to taste it again one year later. My score has not changed, but I have extended the drinking window by a few years. The Fattoria le Pupille 2016 Le Pupille is an ambitious expression of amphorae-fermented Syrah. It presents cherry and dark plum, with earthy tones followed by tarry spice and campfire smoke. The meaty intensity normally associated with the Syrah grape is replaced here by plump and rich dark fruit. Give the wine a little extra time in your cellar to evolve and unwind.
Fabulous complexity on the nose with crushed blackberries, chocolate, walnuts and tar. Lots of dried flowers. Full body. Layered and creamy with superb tannin texture and length. Hints of stone. Half made in amphora and half in casks. Aged one year in old casks. Drink or hold. 3,500 bottles made.
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