Descrizione

Un punto di riferimento della denominazione Saint Julien, ben definito e con personalità. Questa annata è stata spettacolare, con condizioni eccellenti. Le prime degustazioni dei critici fanno pensare a un vino leggendario. Espressivo, complesso, con una grande complessità e un'incredibile capacità di invecchiamento

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2022
Alcool
13.0% vol.
Varietà
60.5% Cabernet sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet franc, 2.5% Petit verdot
Origine
Saint-Julien

Degustazione

Profumo
Intenso, espressivo, complesso e ampio. Ha aromi di ribes, ciliegie nere e prugne che lasciano spazio a note eleganti di cacao, spezie e nocciole.
Bocca
Corposo, potente, equilibrato e con un finale lungo e intenso. Il finale è persistente e molto aromatico.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.
Consumo
Fino al 2050 circa, se tenuto in ottime condizioni.
Abbinamento
Perfetto con carni rosse e bianche, piatti di selvaggina, pollame e formaggi.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Château Branaire Ducru
Dimensioni
60 ettari.
Età
Vite con circa 35 anni in media.
Suolo
Quaternari di ghiaia con argilla nel sottosuolo.
Clima
Marittimo.
Raccolto
Vendemmiare fatto a mano. È stata tra il 12 e il 24 settembre
Vinificazione
Fermentazione in serbatoi di acciaio inox, le cui dimensioni si adattano alle caratteristiche specifiche dei diversi appezzamenti del vigneto. Il vino nasce da una fermentazione controllata a una temperatura tra i 26 e i 28 °C. La macerazione dura di solito circa 3 settimane, ma dipende sempre da cosa serve per ogni serbatoio.
Invecchiamento
Invecchiamento in botti di rovere per 16/20 mesi con il 60-65% di rovere nuovo. Tostatura leggera delle botti per non coprire il gusto fruttato del vino.

Recensioni degli esperti

Decanter:

One of the standouts of the vintage that impressed equally on three different occasions. Fragrant and expressive on the nose, lovely scents and dark fruits. Smooth and crisp, silky but concentrated, such precision and detail straight away with succulent and juicy acidity. There’s concentration no doubt, it’s ripe and intense, the dark perfumed blackcurrants and black cherries give a serious backbone and tension to the wine, while the minty, stony freshness carries the flavour and gives the energy and definition. Excellently weighted on the palate, with structure and a mouthwatering sensation that comes in once the weight settles. So well constructed with a beautiful texture and overall integration of all the elements. Exceptional quality and drinkability on offer with a delicious salty, graphite and flint finish that puts you at the estate. Overlook this at your peril. 2.5% Petit Verdot completes the blend. 3.65pH. Harvest 12 - 24 September. 60% grand vin production. A yield of 34hl/ha. Tasted three times. This vintage was the first to be made 100% in the new cellar with double the number of vats than were available in 2020 for more precise fermentations. HVE3 certified. Harvest 12 September - 24 September.

James Suckling:

Blackcurrants and pencil shavings with such intense but subtle character on the nose. Some crushed stones as well. Full-bodied and dense with layers of polished tannins that are integrated and focused, creamy and caressing. Very long and persistent. 60.5% cabernet sauvignon, 31.5% merlot, 5.5% cabernet franc and 2.5% petit verdot. Best after 2028.

The Wine Advocate:

The 2022 Branaire-Ducru has turned out just as brilliantly as I had hoped. Offering up a deep bouquet of crème de cassis and blackberries mingled with pencil shavings, burning embers and cigar box, it's medium to full-bodied, velvety and unctuous, with a rich core of fruit, lively acids and sweet structuring tannins. Iterated and complete, it concludes with a long, broad finish. This blend of 60.5% Cabernet Sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet Franc and 2.5% Petit Verdot is worth a special effort to seek out.