Descrizione

Il vigneto di Riesling da cui si ottiene questo vino bianco è menzionato fin dal XII secolo nel Rheingau. Un bianco nobile, con una squisita mineralità e un superbo equilibrio tra acidità e dolcezza. Ha un enorme potenziale di invecchiamento. Parker e James Suckling gli hanno assegnato all'unanimità 96 punti, uno in più dell'annata precedente.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Bianco
Annata
2018
Alcool
9.0% vol.
Varietà
100% Riesling
Origine
Rheingau

Degustazione

Profumo
Raffinati aromi fruttati. Note di frutta tropicale e uva.
Bocca
Dolce al palato, con un potenziale eccezionale e una mineralità sorprendente. Acidità croccante e ricca dolcezza naturale.
Temperatura di servizio
Tra i 7 e 10 ºC.
Consumo
La cantina prevede un potenziale di invecchiamento di oltre 15 anni dal momento dell'imbottigliamento, se conservato in condizioni ottimali.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneto noto come la Montagna dei Conti del Reno, situato nel Rheingau. Pendenze fino al 60%.
Suolo
Suolo profondo e sassoso.
Vinificazione
La fermentazione in botti a temperatura controllata dura dalle 6 alle 12 settimane.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

"I love this wine," says Wilhelm Weil, who remembers the 1971 that he loved so much when he was still a child and stole a sip or two from vat no. 07 whenever his parents were away. "The 2018 Kiedrich Gräfenberg Spätlese is one of the finest in living memories of Robert Weil," he says. In fact, the 2018, based on grapes picked at 103° Oechsle and bottled with 9.3% alcohol and 65 grams of residual sugar, is so clear, precise and fresh as well as flinty, like the generic Spätlese but with so much more intensity and concentration. On the palate, this Gräfenberg Spätlese is lush but enormously precise, piquant and firm, very elegant and complex, with fascinating acidity and phenolic as well as mineral grip and tension. A fascinating wine and one of the finest Spätlese in Germany from the 2018 vintage. So mouthwatering and stimulating due to a low pH level and 10 grams of total acidity. However, Weil says the freshness is thanks to the "Bernsteinsäure" that characterizes many of the 2018s.

James Suckling:

A very complex array of pure and intense citrus fruit with grapefruit, lemon, kumquat and lime. Minerals and flowers add interest, too. The palate is phenomenal, so melded together with a perfect fusion of acidity and sugar, which is the essence of great Spätlese. The ripe peaches and mangoess are stunning. So long and so balanced. Incredible. Drink or hold.