Colet Navazos Brut Nature Ed. 15 Arancione 2021
Descrizione
Spumante fatto con il metodo tradizionale (champenoise) da vini base scelti con cura dai vigneti di Colet. La presenza di palo cortado e amontillado della varietà Palomino nella seconda fermentazione e, soprattutto nel liquore di spedizione dopo la sboccatura, gli dà quel tocco salino del sud che lo rende davvero speciale.
Il vino base è monovarietale di Xarel ·lo e il contributo meridionale gli conferisce una delicata complessità. La collaborazione tra i membri dell'Equipo Navazos e Sergi Colet ha portato alla creazione di spumanti con il contributo del Marco de Jerez
Dettagli del prodotto
Degustazione
Vigna e preparazione
Recensioni degli esperti
The orange-label collaboration between Equipo Navazos and Colet from Penedès is the 2021 Colet Navazos Brut Nature, the one produced with Xarello grapes that have been aged 30 months in bottle in contact with the lees and with an oxidative Sherry touch (Amontillado and Palo Cortado) at disgorging. These are already the 15th edition of the joint venture, and this particular one has the advantage and spark of 2021, fresh and lively, with the subtle Sherry touch. It's bone dry and serious. 2,500 bottles produced. It was disgorged in September 2024.
This is the most rewarding wine in the Colet portfolio, a collaboration with top Jerez producer Equipo Navazos. 100% Xarel-lo, with Palo Cortado and Amontillado used to top up at disgorgement. Aromatically the Jerez influence comes with some sea salt marine notes, but there's a intriguing vein of dark bread-like savour under ripe pear fruit and blossom notes. There's a little more restraint on the palate here than in most of the Colet wines, with fine- lines of salted lemon, apricot and walnut, all ending with a hint of Jerez umami. Engaging. 2025-2026
Annate: 2021 2020 2018 2017
Muy curioso la presencia del palo cortado le da un final largo especial
Combinacion original con muy buen resultado
Curioso por el aporte del Jerez, pero en términos generales nada del otro mundo.
El palo cortado y el amontillado dominan a la xarello. Esta no aparece. Decepción.