Descrizione

Purezza, eleganza, lunghezza, intensità sono solo alcuni degli aggettivi che la critica internazionale ha usato per descrivere questo fantastico rosso di Saint-Émilion, classificato come 1er Grand Cru Classé. Un vino di livello mondiale che ti fa scoprire come si comporta il Merlot nel suo ambiente ideale, anche se in questa annata la sua percentuale è un po' più bassa rispetto alle altre varietà.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2020
Alcool
14.5% vol.
Varietà
70% Merlot, 24% Cabernet franc, 6% Cabernet sauvignon
Origine
Saint-Émilion Grand Cru

Degustazione

Vista
Colore prugna con riflessi viola.
Profumo
Aromi di grafite, ribes nero, kirsch, liquirizia e rovere tostato.
Bocca
Corpo medio-alto. Gustoso e ben strutturato. Tannini morbidi e finale lungo.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti coltivati secondo i principi della viticoltura sostenibile.
Dimensioni
18,5 ettari.
Età
33 anni.
Suolo
Argilloso-calcareo con tracce di stelle marine e conchiglie fossili.
Clima
Continental.
Raccolto
Vendemmiare a mano durante tutto il mese di settembre 2017.
Vinificazione
L'uva viene selezionata tre volte sul tavolo. Una parte viene fermentata intera. Selezione manuale, vinificazione a temperatura controllata. Fermentazione alcolica tradizionale. Tempo medio di vinificazione di 33 giorni. Estrazione delicata e lenta per infusione. Macerazione protetta dall'aria.
Invecchiamento
Invecchiamento di 16 mesi, il 55% in barrique nuove, il 20% in barrique usate una sola volta e il 25% in botti e anfore di rovere da 20 ettolitri.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

A terrific performance for an estate on a continuing upward trajectory, the 2020 Beau-Séjour Bécot unwinds in the glass with a deep bouquet of cherries and blackberries mingled with violets and spices. Medium to full-bodied, pure and layered, it's deep and concentrated, with a vibrant core of fruit, polished tannins and a long, sapid finish. The 2020 is a blend of 85% Merlot, 13% Cabernet Franc and 2% Cabernet Sauvignon, some two-thirds of which was matured in new oak, with the balance in tanks, amphorae and foudres.

James Suckling:

This has a fantastic finish with crushed blackberries and raspberries and salt undertones. It’s full-bodied, yet really racy and polished with such fine, intense tannins. Love the length to this. Very distinguished and toned. Excellent energy. 85% merlot, 13% cabernet franc and 2% cabernet sauvignon.

Decanter:

Velvety rich deep blue fruits, this is powerful and measured, fruit-forward and yet subtle, layered blueberry and raspberry with smoked almonds and mocha on the finish. Sleek and finessed fruit flavours, a sense of forward motion from beginning to end and a burst of freshly-grated minerality on the finish. Extremely good quality. This is the second to last vintage in the new cellar, before building a new cellar for 2023 vintage. They have done a lot of work in the vineyards studying the terroir to understand how smaller sectors and zones within each plot reacts, and this work of studying the plots will help to inform the new cellar. Harvest September 8th to September 29th. 3.5ph. A yield of 42hl/ha. 16 months ageing in 65% new oak barrel, 35% in vats, amphoras and 20hl oak tanks. Thomas Duclos consultant.

Falstaff:

Fine and complex fragrance; black cherry and chalky limestone notes, alongside coconut, thyme, sage, Darjeeling tea, redcurrant, wild cherry, black pepper. Smooth in the mouth with very ripe fruit, the alcohol does not disturb the silky, juicy impression, well-integrated tannins, fine-nervy acidity; very graceful, ethereal.