Descrizione

Château Berliquet è proprio come il posto dove sta. Esprime la tensione della pietra calcarea e la forza dell'argilla. Anche se sta ancora maturando in botte, la degustazione in anteprima ha già fatto capire le grandi qualità di questo vino. Tra le note al naso spiccano il fico candito su un fondo verde intenso, con una consistenza granulosa e un sapore dolce. C'è anche freschezza: succo di melograno e un soffio di rosmarino.&nbsp

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2022
Alcool
13.5% vol.
Varietà
60% Merlot, 39% Cabernet franc, 1% Malbec
Origine
Saint-Émilion Grand Cru

Degustazione

Vista
Colore viola intenso.
Profumo
Note di kirsch, composta di mirtilli, torta Foresta Nera, un pizzico di chiodi di garofano, lavanda, mentolo e lillà.
Bocca
Corpo medio, elegante, freschezza incantevole. Note di frutti blu e neri e consistenza vellutata. Finale lungo e gustoso.
Temperatura di servizio
Tra i 14 e i 16 °C.

Vigna e preparazione

Dimensioni
10 ettari.
Suolo
In cima alle colline c'è la pietra calcarea e, man mano che si scende, c'è più argilla.
Clima
Il 2022 è stato caratterizzato da condizioni climatiche molto contrastanti. L'inverno è stato mite e piovoso, il che ha aiutato la crescita precoce delle viti. In primavera, le temperature sono scese parecchio da metà aprile e le piogge frequenti hanno rallentato lo sviluppo delle viti. Solo alla fine di luglio è arrivata la vera estate, con temperature calde e soleggiate. L'autunno è stato fresco e umido, il che ha richiesto un'attenzione speciale durante la vendemmia.
Raccolto
Dal 20 settembre al 3 ottobre 2024.
Invecchiamento
Affinamento previsto da 16 a 18 mesi, 37% in barrique nuove, 22% in anfore.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The 2022 Berliquet offers up lovely aromas of raspberries, cherries, violets and pencil shaving, followed by a medium to full-bodied, lively and seamless palate that's dense and muscular, with rich tannin and a mineral finish. As readers will remember, this is an estate on the rise, with changes including opting to retain higher canopies, which means that the fruiting zone of rows planted along the slope are now shaded, preserving freshness.

James Suckling:

Aromatic and fresh with sandalwood and dark fruit as well as bark and mushrooms. Medium-bodied with creamy tannins and a savory finish. Juicy is the word. Very attractive now but better in three to four years.

Falstaff:

Dark ruby garnet, opaque core, purple reflections. Delicate rim brightening. Inviting cherry fruit, fine wood savouriness, orange zest, mineral touch. Juicy, ripe cherries also on the palate, good freshness, shows tension and length, animating style.

Decanter:

Juicy and fresh with a fun aspect straight away - gorgeous lift and just generous acidity which gives this a happy expression. It’s not heavy of course, it’s lightweight but so pure and focussed with a real sense of brightness and almost sweetness with blueberry, cranberry and raspberry flavours alongside orange rind and some chalkiness. Great purity. Dangerously drinkable. A tremendous effort that shows the vineyard work and precision viticulture is paying off. Ageing 37% new barrels, 22% amphorae for 16 to 18 months. 3.37pH. First year of organics. A yield of 42hl/ha.

Jeb Dunnuck:

The 2024 Château Berliquet comes from slightly more clay soils compared to its stablemate, Canon, and is always a bigger, richer wine. Darker black cherries, tobacco, scorched earth, and hints of chocolate all emerge from this incredibly successful 2024. It's medium-bodied, has plenty of mid-palate depth, ripe tannins, and outstanding length. The blend is 60% Merlot, 39% Cabernet Franc, and 1% Malbec, all of which will spend 16-18 months in 37% new barrels and 22% in amphora, from 43 hectoliters per hectare, hitting 13.5% alcohol with a pH of 3.37.