Descrizione

Château Léoville Barton 2006, secondo Cru Classé nel 1855, viene da Saint-Julien e offre il meglio di questa famosa denominazione. È un Bordeaux classico e potente, perfetto da conservare

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2018
Alcool
14.0% vol.
Varietà
82% Cabernet sauvignon, 18% Merlot
Altri formati disponibili:
Origine
Saint-Julien

Degustazione

Vista
Colore viola intenso.
Profumo
Intenso, espressivo, con aromi mentolati, speziati e di frutti neri.
Bocca
Si sentono bene i sapori di mirtilli e ribes nero con un tocco sorprendente di pepe bianco. I tannini sono delicati e vellutati. Il vino è diretto, ben equilibrato e con un grande potenziale.
Temperatura di servizio
Tra i 16 e i 18 °C.
Consumo
Fino al 2045 circa, se conservato in ottime condizioni

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneto nel cuore del terroir di St Julien, sulle colline che guardano il fiume Gironda. Lavorazione tradizionale con aratura, senza usare erbicidi.
Dimensioni
47 ettari.
Età
Viti piantate nel 1984.
Suolo
Ghiaia con sottofondo argilloso.
Raccolto
Vendemmia manuale dal 21 al 24 settembre (Merlot) e dal 29 settembre al 6 ottobre (Cabernet).
Vinificazione
Dopo la diraspatura, le bacche vengono selezionate con cura, pigiate e messe in tini di legno termoregolati, separati per appezzamenti. La fermentazione alcolica dura dai 7 ai 10 giorni e l'estrazione è sempre delicata, regolando il numero di rimontaggi in base a ogni cuvée e tenendo conto delle caratteristiche dell'annata. La macerazione dura circa 3 settimane, poi il vino viene travasato in botti, lotto per lotto.
Invecchiamento
Invecchiamento tra i 16 e i 18 mesi in botti di rovere francese, di cui il 60% nuove, in cantina a 15 °C. Le botti vengono riempite tre volte alla settimana per evitare qualsiasi contatto tra il vino e l'aria, il travaso è tradizionale utilizzando il metodo detto "à l'esquive".

Recensioni degli esperti

Wine Enthusiast :

In this wine, fine and rich tannins partner with powerful black-plum and black-currant fruits. Densely textured while also having swathes of rich fruits, the wine shows both a firm side and one that offers total deliciousness. As it matures, both these aspects will come together. Drink from 2027. 

James Suckling:

Sweet berries, blackberries, raspberries and violets follow through to a full body with extremely creamy, polished tannins that caress the palate. It’s really long and polished. Gorgeous finish. Drink after 2025.

Jeb Dunnuck:

This estate has been on fire in recent vintages, and the 2018 Château Léoville Barton is up there with the best of them. Based on 82% Cabernet Sauvignon and 18% Merlot that was brought up in 60% new French oak, this classic, flawlessly balanced, straight-up awesome Saint-Julien has loads of cassis and mulberry fruits as well as notes of freshly sharpened pencils, leafy tobacco, chocolate, and earth. Rich, medium to full-bodied, and concentrated on the palate, it has building tannins and healthy acidity, yet the fruit is pure, perfectly ripe, and wonderfully integrated with all the wine's components. As is normal with this cuvée, it closes down with extended air and is going to take a solid 8-10 years of bottle age to reach the early stages of maturity. It's going to evolve for 30-40 years in cold cellars.

Decanter:

They are just hitting it out of the park at Léoville Barton at the moment, keeping the relaxed and effortless feel of a great St-Julien but loading up on the complexity and concentration that lies behind it. You don't see all the mechanisms, but you know they are there.This is going to age exceptionally well, but there's a freshness and juiciness to the structure already that suggests it's going to be great fun to drink along the way. It has glass-staining extraction, with plenty of cassis, graphite and liquorice flavours - everything's turned up high. 60% new oak.

The Wine Advocate:

Deep garnet-purple in color, the 2018 Léoville Barton needs a little swirling to coax out delicate notions of fresh blackberries, mulberries and cassis, plus touches of pencil shavings, clove oil, charcoal and black truffles. The medium to full-bodied palate delivers a great intensity of earth and mineral-laced black fruit flavors, supported by firm, ripe, grainy tannins and seamless freshness, finishing on a lingering ferrous note. Give it a good 4-5 years in bottle and drink it over the next 20 years+.