Descrizione

Questo Shiraz monovarietale australiano viene coltivato nei vigneti dell'enologo Dan Standish, nella valle di Barossa (a nord di Adelaide). Da vigneti super selezionati e terreni granitici si ottiene un rosso intenso, caldo e pieno di carattere.

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
14.9% vol.
Varietà
100% Shiraz
Origine
Eden Valley

Degustazione

Profumo
Aromi terrosi, torrefatti (espresso), erbacei e minerali, avvolti da un mantello di lampone nero concentrato, violetta e frutti scuri.
Bocca
Corpo pieno, intenso e profondo. Il legno è ben integrato, con un equilibrio perfetto, acidità e freschezza. Si sentono note minerali, floreali e di frutta nera.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
En Grahnja Hutton Vale, Eden Valley.
Descrizione
Questi vecchi e contorti vitigni coltivati su terreni granitici sono curati a mano dalla sesta e settima generazione della famiglia Angas, appena a est della città omonima di Angaston.
Suolo
Granitico.
Clima
L'altitudine più alta rende le notti più fresche, il che aiuta a mantenere l'acidità naturale e rende l'uva più vivace.
Raccolto
Vendemmiare fatto a mano.
Vinificazione
Si fa in fermentatori aperti.
Invecchiamento
Invecchiato in rovere francese per 20 mesi.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The 2021 Lamella Shiraz is made with fruit from the Angas family vineyard, Hutton Vale Farm, Eden Valley. The vineyard was planted with cuttings from the Mt Edelstone (Henschke) vineyard and represents the final pick of the season each year. Made with 100% whole bunches in the ferment, the wine opens with characteristic jasmine tea, bergamot, raspberry, graphite and star anise on the nose. The whole-bunch component, far from overtaking the fruit, is seamlessly integrated from the first instance this year. The wine is a cohesive whole and shows an elegance and presence that is beguiling, to say the least. If anything, the 2021 Lamella is full of aching potential; its future is writ upon the balance of fruit and skin/stalk tannin, freshness and density. For lovers of this cuvée, I cannot recall seeing it so balanced and poised on release. The 2018 (a vintage I reference constantly for its high quality and fruit presence) may challenge this statement, however the cool vintage that birthed the Lamella this year has produced a wine of definition and untold potential. Super. Sealed under natural cork. 14.9% alcohol.

James Suckling:

This is an exceptional wine of billowing power, tannic exactitude and prodigious complexity. Iodine and purple florals define the nose, before a crescendo of purple pastille, anise, charcuterie pepper and clove. Polished and suave, with a curtain of classy oak wrapped across the teeming finish. An exercise in how to manage extract and primary fruit into a paradigm of immense class, poise, layer after layer of complexity and nigh on effortless drinkability. Bravo. Drinkable now, but best from 2027.