Descrizione

Molto più di un semplice champagne, secondo i suoi creatori, " l'esperienza Bollinger R.D." è "il contrasto tra una grande freschezza e gli aromi eccezionali di un millésime antico". Le iniziali RD che accompagnano il nome della maison stanno per "Récemment Dégorgé", che in italiano significa "appena sboccato". Inoltre, gli appassionati di cinema saranno felici di sapere che questo spumante è il preferito di James Bond, agente 007, e in questa annata vi conquisterà per la sua notevole precisione ed energia

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Annata
2008
Alcool
12.5% vol.
Varietà
71% Pinot noir, 29% Chardonnay
Origine
Champagne

Degustazione

Vista
Con riflessi intensi.
Profumo
Complessa, espressiva e avvolgente. Ha aromi di marzapane, miele e lievito insieme a fresche note di bergamotto.
Bocca
Energico, complesso e con un'effervescenza ricca e precisa. I ricordi di prugne mirabelle e pesche di vigna si fondono in un'armonia accattivante con le note agrumate. Regala un finale lungo e salino con sentori di nocciole fresche.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a una temperatura tra i 6 e gli 8 °C.
Consumo
Fino al 2045 circa, se lo tieni in condizioni perfette.
Abbinamento
Ottimo con piatti a base di nocciole e formaggi stagionati come il gruviera di vacca.

Vigna e preparazione

Descrizione
I vigneti sono divisi in 18 cru, soprattutto Aÿ e Verzenay per il Pinot noir, Le Mesnil-sur-Oger e Cramant per lo Chardonnay.
Clima
Continental.
Raccolto
Vendemmiare a mano in piccole cassette per evitare che le bucce si rompano e si ossidino.
Vinificazione
Uso esclusivo della cuvée. La fermentazione avviene in botti di rovere. Vengono usati solo i migliori millésimes.
Invecchiamento
Invecchiamento in pupitres per 13 anni e 6 mesi con tappo di sughero.
Imbottigliamento
Viene lanciato sul mercato solo pochi mesi dopo la sboccatura, che è avvenuta nel novembre 2022. Questo è ciò che garantisce la sua freschezza senza pari. Dosaggio: «Extra Brut», 3 grammi per litro

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

When I was tasting Bollinger's brilliant Grande Année in this vintage, I was trying to imagine how good the 2008 Extra-Brut R. D. would be, as the style of the vintage seems almost perfectly adapted to this cuvée. Four years later, we have the answer, and the wine is brilliant. Disgorged in 2022, it's more reserved out of the gates than the dramatic Grande Année was on release, unwinding in the glass with notes of crisp orchard fruit, orange peel, freshly baked bread, subtle hints of fino sherry, wet stones and macadamia nut. On the palate, it's medium to full-bodied, with a deep core of fruit that's animated by racy acids and a refined pinpoint mousse, concluding with a bone-dry finish. Extremely harmonious and full of youthful energy, it's the finest R. D. of the decade and one that will richly reward a bit of additional age on cork. In style, the most obvious comparison is with the 1996, but the 2008 is more integrated and harmonious on release. These bottles were disgorged late last year with three grams per liter dosage.

Decanter:

Bright in colour with gold reflections, the aromatics are immediately captivating, with marzipan, acacia, apricot and patisserie all vying for attention. It’s impossibly youthful yet reassuringly mature, a bread basket of delicious contradiction. Cerebral seduction ensues on the palate, with dried fruits, bergamot and lime joining the party, then come the hazelnut notes – which have been identified as a leitmotif for the vintage – and a clean, almost chalky finish to restore rigorous harmony. Precision in no way undermines generosity, and generosity in no way undermines potential. A very fine piece of work all in all, tasted from magnum, alongside bottle and jeroboam. Disgorged: November 2022. Dosage: 3g/L.

James Suckling:

 Amazing aromas of sweet uncooked pie crust with almonds. Then you smell dried apples, apricots and pineapple. Grilled fruits, too. Full-bodied. So tangy and energetic with sizzling acidity and creamy tannins. Flavorful and lightly oxidized at the finish. Smacking my lips. Agile. Ginger and spices. A touch of bitter complexity with some salinity. Extreme character that grabs your attention. 13 years and six months aging on the lees with cork. 3 grams dosage. 71% pinot noir and 29% chardonnay. Don’t serve too cold. Drink or hold.