Descrizione

Ricco, concentrato, succoso, succulento, con una piacevole vivacità, preciso e con un finale teso. È così che Georgina Hindle, critica di Decanter, ha descritto il vino rosso Clos Marselette dopo averlo assaggiato in anteprima di questa annata 2024. Un buon auspicio per questo magnifico vino di Pessac-Léognan, di proprietà del conte Stephan von Neipperg e di Didier Miqueu.

La consegna di questo vino è prevista tra novembre 2026 e maggio 2027. Maggiori informazioni nelle basi

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2024
Alcool
13.5% vol.
Varietà
58% Cabernet sauvignon, 40% Merlot, 2% Cabernet franc
Altri formati disponibili:
Origine
Pessac-Léognan

Degustazione

Temperatura di servizio
16 °C.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Clos Marsalette.
Descrizione
Vigneto sulle colline di Martillac.
Dimensioni
12 ettari.
Età
Viti con un'età media di 20 anni.
Suolo
Ghiaia portata dal fiume Garonna.
Rendimento
47 ettolitri per ettaro.
Raccolto
Vendemmia manuale in piccole cassette tra il 18 e il 28 settembre 2024.
Vinificazione
Fermentazione in tini di legno e cemento per 22 giorni. Estrazione mediante "pigeage" (pigatura del cappello).
Invecchiamento
Invecchiamento in botti di rovere (il 25% nuove) sui propri lieviti fini.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

Some good ripeness with dark, juicy fruit and hints of black olives. Medium-bodied, this has creamy tannins and a touch of green tobacco. A blend of 40% merlot, 58% cabernet sauvignon and 2% cabernet franc.

Jeb Dunnuck:

Ripe red and black fruits, tobacco leaf, graphite, and loamy earth all emerge from the 2024 Clos Marsalette, a charming, upfront, medium-bodied beauty that has a plush, layered mid-palate, ripe tannins, and outstanding length. The blend is 58% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, and 2% Cabernet Franc.

Tim Atkin:

Bright sweet-pea and red fruit aromas with raspberry and juicy redcurrant. Inviting and fresh. Juicy black fruit flavours with supple tannins and freshness. This is a lovely exploitation of the vintage with fruitiness and accessibility. Should be drinkable on release.

Decanter:

Smells ripe but also super smoky. Rich and concentrated. Juicy and so succulent, nice liveliness and energy straight away with redcurrants, raspberries and crisp cranberries. Acidity is fairly high giving this a somewhat tangy aspect with creamy tannins and quite a chalky finish. It’s precise but a touch lean and straight right now with quite a tense edge to the finish. Good definition though. Ageing 25% new oak barrels (Georgina Hindle)

Falstaff:

Deep ruby garnet, purple reflections, delicate orange reflections. Delicate nougat, a hint of wild berries and liquorice, delicate touch of figs and herbs, inviting bouquet. Juicy, a hint of dried plums, fresh acidity, red berry finish, developed and versatile. (Peter Moser)