Descrizione

Quintessa è un vino fantastico che nasce nel piccolo paese di Rutherford, nella Napa Valley in California (Stati Uniti). Lì, in un vigneto super speciale, si coltivano le varietà con cui si fa questo rosso che ha ricevuto ottime recensioni dai critici più importanti

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
14.5% vol.
Varietà
91% Cabernet sauvignon, 4% Cabernet franc, 3% Carménère, 1% Petit verdot, 1% Merlot
Origine
Napa Valley

Degustazione

Vista
Di colore viola molto intenso.
Profumo
Profumi di ciliegia nera e cassis ricoperti di cioccolato fondente. Le note di timo e salvia si mescolano con un tocco di cannella, cedro e incenso.
Bocca
Note floreali e terrose si combinano con intensi sentori di frutta nera, creando un'energia e una profondità incredibili con un bel tocco vellutato. Finale lungo e profumato.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Dragons Terrace, Corona, Cruz del Sur, Monte Cruz, Silver South, Howards Million, Pedraza, Bench, Alcantara, Canyon, Corral, Tesoro y Las Flores
Descrizione
Vigneti a Rutherford, nella Napa Valley (California).
Raccolto
Si è tenuto dall'8 settembre al 18 ottobre.
Vinificazione
Macerazione per circa 22 giorni a contatto con le bucce.
Invecchiamento
22 mesi in botti di rovere francese e anfore di terracotta.
Imbottigliamento
Luglio 2023

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

Marked by scents of cherries and raspberries, with just the barest hints of cedar and mocha-tinged oak, Quintessa's fruit-forward 2021 Proprietary Red Wine is wonderfully smooth and supple in the mouth. It's medium to full-bodied, suave and silky, all class and elegance, without any sense of excessive bulk or rusticity. If one were to have a complaint about it (hardly likely), it's that it comes across as almost too polished, too elegant, too easy to drink.

James Suckling:

So much graphite and volcanic character on the nose with metal shavings and gunpowder. Black ink, iron and rust, too. Blackberry and blackcurrant undertones. Full-bodied but not overpowering, with chewy and juicy tannins that are long and very subtle. Superb finish. From biodynamic grapes with Demeter certification. 91% cabernet sauvignon, 4% cabernet franc, 3% carmenere, 1% merlot, and 1% petit verdot. Drinkable now, but better in 2027.

Decanter:

A compact, coiled-up, polished red. Intensely aromatic and perfumed, it leads with a distinct burst of cast-iron minerality, dusty sage, red and blackberry fruits, and perfumed rose petals. Medium to full-bodied with a dense core of succulent boysenberry fruit, plums, and kirsch, all of which have tremendous staying power matched only by the wine's burly, robust and muscular tannins, which offer a real contrast to the supreme elegance of this wine. More time in the bottle is needed to let these tannins soften. If you open it before 2025, let it breathe several hours ahead of time, perhaps even double-decant it. 91% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, 2% Carmenère, 1% Merlot, and 1% Petit Verdot aged 22 months in 65% new French oak and 3% terracotta amphora.