Descrizione

St. Remigiusberg è una delle zone viticole più piccole della Nahe e si trova proprio vicino a Karthäuser. Produce vini come questo, ricchi di frutta esuberante che ricorda i mandarini con la maturazione. Una struttura densa ed elegante lo rende inconfondibilmente setoso e allo stesso tempo emozionante.

Da un punto di vista storico, St. Remigiusberg ci riporta ai monaci benedettini che allora lavoravano a Laubenheim e ricorda il loro principe abate di Reims, canonizzato dopo la sua morte.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Bianco
Annata
2023
Alcool
12.5% vol.
Varietà
100% Riesling
Origine
Nahe

Degustazione

Vista
Colore giallo dorato con riflessi verdognoli.
Profumo
Espressivo e fresco. Deliziose note di agrumi e frutta a nocciolo che lasciano spazio a eleganti sentori minerali.

Bocca
Struttura profonda ed elegante che conferisce una setosità inconfondibile senza mai compromettere la sua tensione interna.
Temperatura di servizio
Tra 7 e 10 ºC.
Consumo
Fino al 2040 se conservato in condizioni ottimali.

Vigna e preparazione

Suolo
Di roccia vulcanica erosa e argilla ricca di ferro.
Clima
Continentale.
Rendimento
Rendimenti bassi.
Raccolto
Vendemmia manuale.
Vinificazione
Prodotto in serbatoi di acciaio inossidabile.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

How could the beauty of a ripe apricot be married to a lightning strike? That’s what this extraordinary dry riesling does. Generosity and purity are redefined as this flies over your palate with a staggering energy. The flash may be too bright for you, but that doesn’t alter the fact that it is a brilliant illumination that lights up the sky. Drink or hold. Screw cap. - Stuart Pigott, Senior Editor. 

The Wine Advocate:

The 2023 Riesling Trocken Laubenheimer St. Remigiusberg is the purest, lightest, brightest and most floral-scented wine of the vintage at this domaine and possibly also the deepest. Filigreed and finely juicy on the palate, this is a tight, pure, dry and slightly austere Riesling that has an intense and juicy core and the concentration to make it a long-distance runner. The acidity is frisky, and the wine has outstanding balance, given its complexity and aging potential. I tasted it after the Karthäuser, which made this wine seem more austere that it really is. Of all the dry crus, the Remigiusberg is the most sophisticated and complex one yet also the one that deserves a sophisticated wine lover. This is saline and savory on the finish yet also juicy and even sensual. Applause! 12.5% stated alcohol. Screw-cap closure. Tasted in September 2024. -Stephan Reinhardt. 
 

Vinous:

The 2023 Riesling St. Remigiusberg is grown on weathered volcanic soil of porphry. It is Tesch's smallest site, with vines grown on a steep slope and a flat plateau. Both citrus foliage and zest give immediate lift and life to the nose. The palate is pervasive, energetic, racy and exciting. There is much richness and fluidity at the core and a fill of ripe, juicy Mirabelle, but it remains absolutely zesty with ripe citrus. This is beautifully complete and serene. (Bone-dry)