Descrizione

Ottimo Mencía da vecchi vigneti piantati negli anni '40 e '50. Questo rosso è il massimo della varietà che domina nel Bierzo. Super gastronomico e memorabile.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
13.0% vol.
Produzione
960 bottiglie.
Varietà
100% Mencía
Origine
Bierzo

Degustazione

Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a una temperatura tra i 14 e i 16 °C.

Vigna e preparazione

Età
Vite piantate negli anni '40 e '50 del XX secolo.
Suolo
Lavagna con argilla e quarzite.
Clima
Nel 2021, gennaio e febbraio sono stati i mesi più piovosi dell'anno, uva passa per una primavera più secca del solito. L'estate ha avuto temperature medie e piogge alternate, a differenza delle estati calde degli anni precedenti. La maturazione è stata lenta a causa di un settembre umido e caldo.
Raccolto
Vendemmiare a mano in cassette da 15 chili il 22 settembre 2021.
Vinificazione
Fermentato in botte con lieviti autoctoni e in deposito di acciaio inox; il 35% dell'uva con racimo e il resto diraspato delicatamente senza pigiatura.
Invecchiamento
Affinamento di 8 mesi in botti da 500 e 225 litri. Affinamento in bottiglia per almeno 10 mesi prima di arrivare sul mercato.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The red 2021 Mencía Paraje Penedón comes from 0.28 hectares of vines on colluvial soils with slate, clay and boulders at 743 meters above sea level, from one of the coolest zones of the village (together with La Cruz), that were mostly abandoned in 2017 when she arrived. In the old vineyards, there's always a small percentage of other grapes, perhaps 5% here, all vinified together with 40% full clusters in stainless steel and barrels. It matured in 225- and 500-liter barrels for nine months. It has moderate ripeness and 13% alcohol, keeping a pH of 3.64 and 5.6 grams of acidity. Despite being the cooler zone, the wine has higher alcohol than any of the other reds from 2021, a cooler year with a longer cycle and a slow ripeness when the grapes achieved more ripeness and full development of aromas and flavors. It's a little darker, and so is the fruit on the nose, opening up to beautiful notes of decayed violets. It has a juicy palate with a fleshy texture and clean, focused flavors of wild berries and herbs. 960 bottles were filled in April 2023.

James Suckling:

Spices with dark fruit and plums. The palate is medium- to full-bodied with firm tannins, a juicy profile and a long finish. This comes from a single old vineyard planted on slate soils at around 750 meters of altitude. This is fermented with about 35% full clusters. Drink now or hold.