Descrizione

Un vino rosso fatto con uve che non entrano nell'O Esteiro per dargli più austerità e rusticità.&nbsp

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2022
Alcool
11.0% vol.
Produzione
2.666 bottiglie.
Sottozona
Valle di Salnés.
Varietà
Mencía, Caíño, Espadeiro
Origine
Rías Baixas

Degustazione

Temperatura di servizio
Tra i 12 e i 14 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Viti sparse su appezzamenti di diversi viticoltori.
Età
Da 40 a oltre 100 anni in alcuni casi.
Clima
Atlantico.
Raccolto
Vendemmia manuale.
Invecchiamento
Invecchiamento di 18 mesi in botti di rovere francese.
Imbottigliamento
Nell'aprile del 2024.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The red 2022 Capitán Xurelo was produced with Espadeiro, Mencía and Caíño grapes, fermented with full clusters and matured in used oak barrels for 18 months. It has a balsamic nose with acid berry fruit, floral aromas and a hint of pine needle. It's light and has moderate alcohol, 11%, keeping notable acidity. This is similar to the O Esteiro, as both are barrel blends; here, he looks for more austerity and purity. 2,666 bottles produced. It was bottled in April 2024. - Luis Gutiérrez. 

James Suckling:

A subtle red with nervy fruit reminiscent of wild berries and a stony element. Fun and super drinkable. Salty with an edge, but substantial. Mencia with a tiny bit of espadeiro and caino. Drink now.

Tim Atkin:

Produced with equal amounts of co-fermented Caíño Tinto, Espadeiro and Mencía, this is effectively the second wine of O Esteiro. Redolent of summer pudding and rose petals, it has lovely red cherry and raspberry coulis flavours and some underlying grip and acidity. 2024-29