Descrizione

Vicino ad altri châteaux famosi come Mouton Rothschild, il vigneto di questo Cinquième Cru di Pauillac ha la certificazione biologica e biodinamica da più di dieci anni. A causa delle condizioni climatiche insolite del 2022, particolarmente caldo e secco, la vendemmia è stata la più precoce e lunga della sua storia. Una circostanza senza precedenti che, secondo i critici, non ha però intaccato la sua proverbiale qualità. " È brillante e dovrebbe facilmente essere all'altezza dellacrème de la crème del Médoc", afferma il guru americano Jeb Dunnuck.&nbsp

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2022
Alcool
14.7% vol.
Varietà
57% Cabernet sauvignon, 35% Merlot, 4% Cabernet franc, 4% Petit verdot
Origine
Pauillac
Certificazioni
Demeter
EU Organic Bio

Degustazione

Vista
Colore viola intenso.
Profumo
Note di frutta nera concentrata e spezie esotiche, cannella e chiodi di garofano. Aromi di grafite e cacao.
Bocca
Equilibrato e ben strutturato, con un finale molto lungo e una nota salina.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti con certificazione biologica e biodinamica ufficiale.
Dimensioni
81 ettari.
Età
Vite con un'età media di 50 anni.
Suolo
Ghiaia quaternaria.
Rendimento
Il 20% in meno rispetto all'annata 2021.
Raccolto
Vendemmiare a mano in piccole cassette dall'8 al 28 settembre. La cantina dice che è stata la vendemmia più precoce e più lunga di sempre.
Vinificazione
Selezione e diraspato manuale delle uve. Fermentazione alcolica con lieviti autoctoni, macerazione di 4 settimane con delicate follature e fermentazione malolattica in tini.
Invecchiamento
Affinamento tra i 16 e i 18 mesi in barrique di rovere francese nuove (50%) e anfora di cemento (35%).

Recensioni degli esperti

James Suckling:

The concentration of dried herbs such as thyme, sage and mint with blackcurrants and Spanish cedar is mesmerizing. Full-bodied with a dense and intense palate, this has creamy, crunchy tannins and a long and flavorful finish that goes on for minutes. Punchy and rich with lots of power. The real identity of Pontet-Canet comes through despite the hot and dry growing year. 57% cabernet sauvignon, 35% merlot, 4% cabernet franc and 4% petit verdot. From biodynamically grown grapes. Best after 2029.

Jeb Dunnuck :

The 2022 Château Pontet-Canet is brilliant and should easily be up with the crème de la crème from the Médoc. Based on 57% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, and 4% each of Cabernet Franc and Petit Verdot, it was vinified mostly in concrete (there's a small part in wood), and the aging is in 50% new French oak, 35% in amphora, and the rest in once-used barrels. It has an incredibly pure bouquet of cassis, graphite, lead pencil, and scorched earth. This carries to a full-bodied Pauillac with a deep, layered mid-palate, building tannins, and a great finish. It has the purity, richness, and structure that makes this vintage so compelling and is going to be drinkable with just 4-6 years of bottle age but have an incredibly long life.

Decanter:

Vibrant, vivid purple colour in the glass, rich and deep. Smells bright, super fresh and expressive on the nose with freshly-picked blackcurrants and perfumed purple flowers - the Petit Verdot, really standing out. Clean and clear, creamy, powdery and softly chewy on the palate. The texture is lovely, you can tell they haven't over extracted but there’s still clear concentration with a gentle succulence provided by the acidity, cool freshness and appealing mineral touches alongside liquorice, clove, dried herbs and bitter chocolate. Enjoyable and well defined if still a little compact. 3.85pH. 4% Cabernet Franc completes the blend. 15% press wine used. Harvest 8 - 28 September, the earliest and longest ever. 20% lower yields than in 2021. The technical team used a clay sunscreen on the grapes to avoid burning. Tasted twice.