Descrizione

Nel 1995 Gaja ha deciso di comprare una seconda tenuta a Barolo, questa volta nel comune di La Morra. Quasi tutti i vigneti della proprietà sono nel famoso cru Cerequio, uno dei migliori appezzamenti sul lato ovest della strada Barolo-Alba. Il nome del vino Conteisa viene dal dialetto piemontese e significa "disputa", perché il cru si trova tra due comuni che storicamente si sono contesi il controllo di una parte più ampia di questo ambito vigneto. Spesso considerato uno dei Barolo più eleganti, Conteisa offre potenza e struttura a chi cerca il classicismo nella zona.

 

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2015
Alcool
13.5% vol.
Varietà
100% Nebbiolo
Origine
Barolo DOCG

Degustazione

Profumo
Molto fresco e aromatico, si distingue per le sue note floreali e delicate, con sfumature di ciliegie selvatiche dolci e delicate erbe aromatiche.
Bocca
Ha un corpo voluttuoso e una consistenza tannica armoniosa ed equilibrata. Ottimo potenziale di invecchiamento.
Temperatura di servizio
16 °C.
Consumo
Fino al 2045 circa, se conservato in condizioni ottimali.
Abbinamento
Perfetto con piatti sostanziosi, carne rossa, pasta con sughi cremosi ai funghi o agnello alla brace.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Conteisa Cerequio.
Descrizione
Vigneto che si trova nel comune di La Morra, a un'altitudine media di 380 metri sul livello del mare, esposto a sud.
Dimensioni
6 ettari.
Età
Vite con un'età media di 60 anni.
Suolo
Argille calcaree.
Vinificazione
Fermentazione con le bucce nel deposito di acciaio inox a temperatura controllata per tre settimane.
Invecchiamento
30 mesi di invecchiamento in rovere.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

The large shoulders of this warm 2015 vintage contrast sharply with the delicate nuances of the 2016 Barbarescos also released now from Gaja. The 2015 Barolo Conteisa is intense, with a background chorus of plum, prune, herb, mint and wild cherry. It's a very balanced Barolo. The Cerequio vineyard that provides this fruit often suffers from hail damage because the vineyard is located along the corridor of bad weather that comes over the hill from La Morra. There was some damage in mid-August, but fruit in the 2016 vintage suffered much more extensively in comparison. In fact, so little fruit was saved that Gaia Gaja is pretty sure this wine will not be produced next vintage. She tells me that they are now experimenting with anti-hail netting at this site—an eyesore they had long hoped to avoid.

The Wine Advocate:

Extremely pure fruit on the nose here with aromas of plums and strawberries and hints of cedar and rose petals, as well as rose stems. Full body. Very tannic and structured, yet polished and refined. Dusty and stony undertones and textures. Drink after 2021.

Decanter:

From a cooler, hillside site to the southeast of the appellation with heavier clay and limestone soils. This expresses a cooler style of Nebbiolo, leaning towards a Pinot Noir flavour profile. It has a floral character with a gorgeous perfume of citrus notes and raspberries. Pure red berry sweetness with succulent, juicy acidity and racy tannins. Stunningly elegant, this is delicious and desirable now. Wonderful to drink or keep. Aged in 30% new oak.

Falstaff:

Intense, rich ruby red with light rim Compact red berry nose of raspberries and rosehips, hints of pomegranate and blood orange. Very smooth complex palate, extremely elegant, great texture, focus and drive paired with fresh red fruit and crisp tannins. A powerful wine with a substantial length and finish.

Wine Enthusiast:

Underbrush, toast and oak aromas form the nose. Firm and austere, the linear palate evokes tart cranberry, raw pomegranate, sage and roasted coffee bean alongside taut, close-grained tannins. Drink 2023–2030.