Descrizione

Proveniente da piccoli appezzamenti di vigneti molto vecchi nel comune di San Vincente de la Sonsierra, questo vino rosso è un omaggio a tutti i viticoltori che hanno voluto preservare e coltivare i vecchi vigneti nonostante le loro basse rese. Un vero gioiello della Rioja che valorizza luoghi eccezionali in grado di regalarci vini di altissima qualità.

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2019
Alcool
13.5% vol.
Produzione
2.993 bottiglie
Varietà
Tempranillo, Graciano, Mazuelo
Origine
Rioja

Degustazione

Vista
Colore rosso ciliegia.
Profumo
Complesso ed elegante, con note di frutti rossi maturi e bacche di bosco, aromi speziati e di sottobosco.
Bocca
Equilibrato, rotondo e ben strutturato, con tannini super eleganti e un finale lungo e persistente.
Temperatura di servizio
Tra i 16 e i 18 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti a 519-557 metri sul livello del mare.
Dimensioni
1,24 ettari.
Età
Vite da 80 a 100 anni.
Suolo
Calcarei e franco-sabbiosi.
Raccolto
Vendemmiare a mano in cassette.
Vinificazione
Fermentato in modo naturale con lieviti autoctoni in tini di legno.
Invecchiamento
Invecchiamento da 12 a 15 mesi in botti e fusti di diverse dimensioni.
Imbottigliamento
20 luglio 2021.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The 2019 Grandes Lindes de Remelluri Viñedos de San Vicente de la Sonsierra is a new wine produced with grapes from grower Jesusa Areta, who is mentioned on the label. This is a sprout from the Linder project and range for exceptional vineyards that deserve to be bottled separately. In this case, they have bottled this wine since 2011 but never released it until now. They fermented the 3,000 kilos of grapes from very old vines in an oak vat with indigenous yeasts and matured the wine in a mixture of barriques and foudres for 12 to 15 months. The wine is surprisingly elegant, very floral and balanced, ethereal but with weight. It's a delicate, complex and rare Rioja with a very special taste. It's exceptional. 2,993 bottles were filled in July 2021

James Suckling:

This has old vine character with bark, moss, mushrooms and earth as well as hints of black pepper. Full body with a sense of the vineyard and spice. Juicy and flavorful finish. Drink or hold

Tim Atkin:

The top of the range red under the Lindes label uses fruit from bush vine parcels between 80 and 100 years' old in the San Vicente de la Sonsierra parcels of El Horo, La Liende and La Arena. Aged in foudres and a small percentage of 225-litre barrels, it's a complex, sophisticated blend of Tempranillo, Graciano and Mazuelo, with aromas of violet and fennel, filigree tannins and layers of bramble, plum and blueberry fruit. 2025-35