Descrizione

Ricco, corposo e molto equilibrato sono le parole che descrivono questo vino rosso sudafricano. Il suo cuore fruttato e la sua buona complessità, insieme alle delicate note di rovere, lo rendono un vino elegante e intenso, dove spiccano sapori unici di pomodoro arrosto, salumi e cassis, tra gli altri

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2019
Alcool
13.6% vol.
Varietà
100% Cabernet sauvignon
Origine
Stellenbosch

Degustazione

Vista
Di colore scuro.
Profumo
Cabernet classico, con aromi di spezie di rovere, bacche nere, polvere di grafite, terra lavorata, tabacco umido e tè chai.
Bocca
Si presenta un vino rosso elegante e di classe, con note di ribes nero, ciliegia, lampone e chicchi di caffè scuro, incorniciate da una struttura robusta ma delicata di tannini a grana fine. Un vino pieno di equilibrio e precisione, pronto a liberare tutto il potenziale di questa annata fantastica.
Temperatura di servizio
16 °C.
Consumo
Si consiglia di lasciarlo decantare prima di servirlo. Perfetto da gustare subito, ma può essere conservato fino al 2037 circa, se tenuto in condizioni ottimali.

Vigna e preparazione

Età
30 anni.
Suolo
Granito decomposto, Hutton e Clovelly.
Clima
L'effetto della siccità degli ultimi tre anni si è fatto sentire anche in questo raccolto, anche se abbiamo avuto le precipitazioni più abbondanti della stagione. Il raccolto è stato più piccolo, ma di ottima qualità. Anche se lo stress idrico è stato relativamente basso, il clima fresco ha reso le bacche più piccole e ha ridotto la necessità di irrigazione durante la stagione di crescita.
Rendimento
4.000 chilogrammi per ettaro.
Vinificazione
Una volta in cantina, le uve restano cinque giorni sulle bucce in fermentini aperti a una temperatura di 29 °C, con rimestamento ogni due ore.
Invecchiamento
Invecchiamento di 24 mesi in botti francesi di Nevers da 225 litri, di cui il 50% nuove e il resto di secondo anno.

Recensioni degli esperti

Decanter:

In 2023, Kanonkop (owned by the fourth generation of the founding family, brothers Johann and Paul Kriege) celebrated 50 years of wine; the inaugural release being the 1973 vintage of this Cabernet Sauvignon. Joining in 2002, Abrie Beeslaar soon became only the third winemaker in the farm’s history, replacing Beyers Truter (1981-2003) who followed Kanonkop’s first official winemaker Jan Boland Coetzee (1968-1981). Of the estate’s 95ha of mainly dry-farmed vines, 35% are Cabernet Sauvignon, averaging 30 years, from Simonsberg in Stellenbosch, used for this varietal cuvée as well as Kanonkop’s flagship Paul Sauer Bordeaux blend. This 2019 was fermented in open-top concrete vessels then aged for 24 months in French oak barrels, 50% new and 50% second fill. Tina Gellie: Gorgeously seductive with its satin mouthfeel, silky tannins and flavours of smoked meat, saddle leather, green olives, plum skin sappiness and black fruit richness. Like diving into a cool, deep, dark pool. Beautiful freshness, length and composure – pitch perfect for drinking now but will age very well. What a belter. Anne Krebiehl MW: Smoke and earth, tobacco, the palate is dense but super-elegant, unravels like silk. Fine tannin, savoury umami edges, yet such salty, gorgeously ripe fruit. Altogether brilliant, with a lovely, serene balance – the ideal of proportions. Michaela Morris: Aromas are open, a bit flinty, but the palate is where it’s all happening: starts seductive but finishes serious, in the best possible way. Still needs time. The nice, savoury herbal character promises much. Nominated by Malu Lambert.

The Wine Advocate:

Starting with tart red fruits and a dusty mineral essence, the 2019 Cabernet Sauvignon offers notes of black cherry and spiced plum. Medium-bodied and with a ripe, fresh fruit condition, the palate expresses fine-grained tannins with a dusty mineral tension. It ends with a long, spicy finish with persistent pencil lead essences. It's a well-made, sturdy wine that produced 72,000 bottles from wine that rested in 50% new French oak barrels for two years.

James Suckling:

A textural and well-balanced red with red berry, earth, cedar and baking spice aromas. Medium to full body with fine, firm tannins. It has a powdery texture on the center-palate and juicy cherries and red berries intermingling with the spices, bringing much vitality and poise. Focused long finish. Drink or hold.