Descrizione

Considerato il primo Cuvée Prestige della storia, è stato creato nel 1876 per il piacere esclusivo dello zar Alessandro II. Questo spumante è il risultato di una selezione esclusiva dei migliori terroir della cantina Roederer, presentato in un elegante astuccio che lo rende perfetto come regalo. L'annata 2015 coincide con l'anno in cui la regione dello Champagne è stata riconosciuta patrimonio mondiale dell'Unesco

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Annata
2016
Alcool
12.5% vol.
Varietà
58% Pinot noir, 42% Chardonnay
Origine
Champagne

Degustazione

Vista
Champagne dal colore dorato intenso, luminoso e brillante. Ha un'effervescenza super fine e dinamica.
Profumo
bouquet intenso, profumato e concentrato di frutta gialla come pesca bianca e prugna mirabel, con note di nocciole e mandorle tostate.
Bocca
Al palato è energico, vibrante e setoso, quasi untuoso. Si sentono aromi di agrumi canditi e spezie iodate. Il finale ha note leggere di mandorla, intense e salate, che gli danno delicatezza e allo stesso tempo concentrazione.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire tra i 6 e gli 8 °C.
Abbinamento
Si abbina alla perfezione con frutti di mare, pesce azzurro come salmone e tonno, formaggi morbidi e cremosi e carne di maiale.

Vigna e preparazione

Descrizione
Uve provenienti da diverse parcelle situate a Verzenay, Verzy, Beaumont-sur-Vesle, Ay, Avize, Mesnil-sur-Oger o Cramant. 1/3 del vigneto appartiene a La Rivière, 1/3 a La Montagne e 1/3 a La Côte.
Suolo
Calcite minerale.
Clima
Il 2015 ci ha regalato un inverno mite e umido e un'estate calda e secca.
Raccolto
Vendemmia manuale dal 7 al 20 settembre 2015
Vinificazione
Il 25% dei vini viene fatto in legno (botti di rovere francese). Non c'è fermentazione malolattica
Invecchiamento
7 anni di affinamento con i propri lieviti in pupitres. Dosaggio di 7 grammi di zucchero per litro.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

This has wonderfully pure fruit aromas, such as peaches, Asian pears and golden apples, alongside lemon curd, gingerbread, chalk and jasmine. Rock salt and oyster shells follow on the palate, which is so seamless that you scarcely notice the super-fine bubbles. It’s concentrated yet gentle at the same time, with impressive resolution and integration of all components. Salty and creamy at the very-long finish. Fantastic! 58% pinot noir and 42% chardonnay. Drink or hold.

Decanter:

Cristal 2016 represents a return to purity and classicism for this cuvée, even seen through the lens of 2016's ripe, generous opening. It is characteristically discreet in youth, cloaking its ripeness in long, chalky, stony energy. Gentle mandarin, pale apricot and raspberry fruit sit under slowly maturing notions of floral honey and tight, smoky charm. There's an airy, flowing delicacy and persistence which lifts this cuvée above some other expressions of this year. It's a hugely promising Cristal, likely to stand as tall as the sought-after 2012 and 2013 releases.

The Wine Advocate:

The finest rendition since 2013, the 2016 Cristal has turned out beautifully. A vintage that Lecaillon describes as “difficult in the vineyards but beautiful in the cellar,” it had suffered slightly in reputation due to the gloomy mood during the challenging growing season, but the results are indeed impressive. The fifth edition produced entirely from organically farmed and certified fruit, and heavily based on Pinot Noir, the 2016 represents the contemporary quality of Cristal, combining the concentration of 2002 with the precision and cut of 2013. Disgorged in July 2024 with a dosage of seven grams per liter, it opens in the glass to reveal a bouquet of lemon zest, white flowers and peeled almond, framed by youthful reduction. On the palate, it is bright and electric, with a pure core of fruit, pinpoint mousse and a textural attack, concluding with a long, saline finish. Drink it alongside the 2015, and it will illuminate its clarity and integration.