Descrizione

Lo Spécial Cuvée è il marchio di fabbrica di Bollinger, quello a cui si dedica più attenzione. È fatto con i vini delle ultime due vendemmie, ma soprattutto con una buona parte di vini di riserva (una cosa che solo Bollinger fa). È un grande vino e incarna tutti gli impegni qualitativi della Maison Bollinger. Ve lo presentiamo nel formato Magnum (1,5 litri), perfetto per feste e grandi occasioni

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Varietà
60% Pinot Noir, 25% Chardonnay and 15% Pinot Meunier
Origine
Champagne

Degustazione

Vista
Colore dorato super intenso. Bollicine abbondanti, ben disposte, piccolissime
Profumo
Aroma con la giusta intensità. Limone, note tostate, pasticceria, nocciola
Bocca
Fresco e super gustoso, con una nota frizzante e un retrogusto che dura a lungo
Temperatura di servizio
10 °C
Consumo
Fino al 2030 se lo tieni in condizioni perfette.
Abbinamento
Perfetto come aperitivo, con frutti di mare, pesce o carni bianche.

Vigna e preparazione

Raccolto
Più del 60% dell'uva viene dai vigneti della Maison Bollinger, che sono nella zona dei Grands Crus e Premiers Crus della Montagne de Reims e della Côte des Blancs.
Vinificazione
Prima fermentazione parziale in botte di rovere.
Invecchiamento
Invecchiato per almeno 3 anni prima della sboccatura.
Imbottigliamento
Dopo la sboccatura, riposa almeno 3 mesi prima di arrivare sul mercato.

Recensioni degli esperti

Falstaff:

Medium golden yellow, silver reflections, very fine, lively mousse. Fine yellow fruit, nuances of Golden Delicious apple and mango, a hint of orange and cookie. Full-bodied, balanced, integrated fruit sweetness, finesse-rich acid structure, mineral-salty, lemon salty finish, a multi-faceted companion at the table.

Robert Parker Wine Advocate:

"The NV Brut Special Cuvee opens with elegant, well-delineated aromas of honey, brioche, roasted nuts, orange zest, flowers and peaches, of which appear on the palate in a classy, finessed expression of the house style. This is especially refined and delicious NV Champagne. The Special Cuvee is roughly 60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay and 15 % Pinot Meunier, sourced from a variety of vineyards. Bollinger adds 5-10 % of reserve wines (in this case from 1995 and 1996, aged in magnums) which gives this offering its lovely complexity. The dosage is 7-9 grams per liter".

James Suckling:

Lovely density and a fine-bubble texture. Dried apple and apricot with hints of dried flowers. Medium to full body. with medium-rich fruit. Spice, zest and ginger character. Usually 10% in barrel. 60% pinot noir, 25% chardonnay and 15% pinot meunier. About 40% reserve wine kept in magnums. Always really well done.

Decanter:

Bollinger's meaty blend of 60% Pinot Noir and 15% Pinot Meunier, with 25% Chardonnay too, seems a bit at odds with its gorgeously elegant bottle silhouette, modelled after the proportions of the house's magnums. But it all comes together when you taste it, the predominantly premier and grand cru grapes working their magic and delivering a full but fresh expression with plenty of appley fruit, cleansing acidity with a lick of lime, and full, briochey aromas.