Descrizione

La cuvée 747 di Jacquesson è fatta con vini dell'annata 2019. Il risultato è un extra brut raffinato ed elegante, con una struttura e una complessità fantastiche. È una creazione che è iniziata alla fine degli anni '90 dai fratelli Chiquet, che hanno fatto un passo avanti rispetto alle altre cantine della zona con i loro brut senza annata.

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Champagne
Alcool
12.5% vol.
Varietà
Chardonnay, Meunier, Pinot noir
Origine
Champagne

Degustazione

Temperatura di servizio
Si consiglia di servire tra i 7 e i 10 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti di Aÿ, Dizy, Hautvillers, Avize, Champillon e Oiry.
Clima
Il 2019 è stato caratterizzato da un'inverno con un sacco di gelate che hanno danneggiato soprattutto i vigneti di Chardonnay. Di conseguenza, il Pinot nero domina questa annata.
Raccolto
La vendemmia è stata tra il 12 e il 22 settembre.
Vinificazione
Dosaggio di 1,5 grammi per litro.
Invecchiamento
Affinamento in grandi botti di legno su fecce, senza filtrazione né chiarificazione.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

A structured and creamy-textured Jacquesson NV with a very fine-bubble texture and lovely polish. It's medium- to full-bodied with length and sophistication, in a friendly and approachable way. Yet there is something that tells you it's going to deliver more with aging. More pinot in the blend than in other years, because the chardonnay was affected by frost, and it is impressive. Chewy at the end with phenolic tension and a slight bitterness, though in a good way. 2019 base. Three years on the yeast. Dosage 1.5g/L. Drink or hold.

The Wine Advocate:

Based on the 2019 vintage, the NV Extra-Brut Cuvée No. 747 reveals a lively, delicate bouquet of white pepper, tangerine, lemon oil, herbs and red berries mingled with lovely menthol notes. Medium to full-bodied, tense and sappy, it's layered with a vinous core of fruit and a delicately saline finish. This is not the most opulent iteration from this house but rather an edition that closely reflects the character of the vintage, marked by its tension and phenolic complexity.