Descrizione

El Portillo è un piccolo vigneto di poco meno di un ettaro e mezzo situato nella parte alta del cru Las Navas, a Gumiel de Mercado. È stato piantato nel 1936 dalla famiglia Calvo e oggi sono i fratelli Rodrigo e Asier a raccogliere i frutti della loro eredità familiare. Da questo vigneto unico producono questo vino rosso, un mix di Tinto fino, Garnacha e Valenciano, come si chiama il Bobal da queste parti. Un vino complesso e speziato, ricco di sfumature e con un carattere fruttato molto seducente. Un omaggio alla cultura vitivinicola di Gumiel de Mercado e alla sua famiglia.&nbsp

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2022
Alcool
14.0% vol.
Produzione
3.000 bottiglie
Varietà
Tinto fino, Garnacha, Valenciano
Origine
Ribera del Duero

Degustazione

Vista
Colore ciliegia con tonalità medio-bassa.
Profumo
Aromi fruttati delicati ed eleganti di amarena, con un tocco speziato.
Bocca
Al palato, piacevole freschezza, note fruttate, tannini vellutati e un finale molto persistente.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.
Consumo
In condizioni ottimali, potrebbe durare fino al 2038.
Abbinamento
Perfetto con carni rosse, stufati di legumi e arrosti.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
El Portillo.
Descrizione
Vigneto situata nella parte alta del cru La Nava, nei dintorni di Gumiel de Mercado. Si trova a 829 metri sul livello del mare ed è esposta a est.
Dimensioni
1,46 ettari.
Età
Piantato nel 1936.
Suolo
Limone, sabbia e argilla.
Invecchiamento
12 mesi in botti di rovere.
Imbottigliamento
Imbottigliato nel settembre 2022.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

Crunchy red fruits and violets on the nose, with a dusty edge and layers of dried flowers and hibiscus. The palate is medium-bodied, with focused, precise tannins and a delicate veil of red fruit that adds lift. A subtle brightness ties it all together with elegance and finesse. Aged in foudres, this wine comes from a single vineyard planted in 1940 at 850 meters elevation in the village of Gumiel de Mercado. Always a singular expression of Ribera del Duero. Drink now or hold.

The Wine Advocate:

The 2022 El Portillo is nothing short of stunning, and it transcends the character of the torrid and extremely dry year. The label here mentions Tinto Fino, Garnacha and Valenciano (Bobal), the grapes found in the field blend of the old vineyards, like this 1.46-hectare plot called El Portillo that was planted in 1936. The plot is also located in the lieu-dit of La Nava, from which they produce their white. This was produced like the wines from yesteryear, even using old places, a lagar and a cave from the 18th and 15th centuries. It has an explosive and hypnotic nose that's really attractive, showy and addictive, showing the complexity of the field blend, with around 10% of Garnacha and Bobal this year; and they managed to keep it at 13.8% alcohol through an early harvest. It has a medium-bodied palate with a silky texture and integrated acidity and is very elegant and fine-boned. This can also develop nicely in bottle, a constant in their wines. 3,120 bottles produced. It was bottled in December 2023.

Tim Atkin:

El Portillo comes from a 1.47-hectare parcel, planted in 1936 at 831 metres in Casa Lebai's home village of Gumiel de Mercado. Combining Tempranillo, 15% Garnacha and 5% Bobal, it’s a wine with more structure and grip than the bodega's other reds, with some meaty, ferrous grip, plum and damson fruit and the concentration to age further in bottle. The whole bunch fermentation adds a spicy top note. 2027-35