Descrizione

Nato da un vigneto centenario piantato sulle dune a pochi metri dall'Atlantico, Leirana Areas de Arra è un bianco davvero unico.Questo Albariño viene fatto in pochissime bottiglie e, dopo un invecchiamento in botte di circa 12 mesi, si presenta complesso, equilibrato e con note minerali, floreali, mielate e un finale salino che ci porta alla brezza dell'Atlantico

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Bianco fermentato in botte
Annata
2020
Alcool
12.5% vol.
Produzione
600 bottiglie.
Varietà
100% Albariño
Origine
Rías Baixas

Degustazione

Vista
Colore giallo pallido.
Profumo
Note minerali e floreali, profumi di frutta gialla e miele.
Bocca
Strutturato e complesso, con un'ottima acidità. Finale molto lungo con note salate e minerali.
Temperatura di servizio
Tra i 9 e i 12 °C.
Abbinamento
Fino al 2030 se conservato in condizioni ottimali.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Areas de Arra.
Descrizione
Vigneto vicino al mare.
Età
Più di 100 anni.
Suolo
Sabbioso.
Clima
Atlantico.
Raccolto
Vendemmiare a mano.
Vinificazione
Fermentazione spontanea in botti da 350 litri.
Invecchiamento
Invecchiamento in botte per 12 mesi.
Imbottigliamento
Invecchiamento di 3 anni in bottiglia.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

I have to let you know that there might be some variability in the bottles of the 2020 Leirana Areas de Arra, as the first bottle I tasted had clear signs of prem-ox à la Bourgogne Blanc, and the 2022 from last year also had an oxidative profile, which I assumed was because of the warm and dry vintage. However, a second bottle was magnificent. Of course, the wine has a deeper color and a more evolved nose because it's a 2020, which I tasted next to other younger wines. But it's an evolution in terms of complexity and nuance. The wine benefited from aeration, developing further notes of pollen, nettle, yellow fruit and wet stones. It comes in at a moderate 12.5% alcohol, with a pH of 3.26 with 7.8 grams of acidity, meaning contained ripeness and very good freshness and acidity. This comes from one of the few places in Rías Baixas with pure beach sand, where the vines are extremely old; they reckon 80% of the plants are over 100 years old. The juice from the pressing of the destemmed grapes fermented in 500-liter barrels without temperature control, and the wine matured in those barrels for 12 months. After the experience with the first bottle, I left the wine in the glass overnight, and it didn't develop any oxidation, just further aromas: peat, dry hay and flowers. It's very good, but there is some bottle variation. There is a risk to be taken here. 600 bottles produced. It was bottled in September 2021.