Descrizione

Villamarta è il grande vino biologico del Corregidor, una delle creazioni più ambiziose di Willy Pérez. Nell'ultimo anno, le fecce (lieviti) sono state sottoposte a rimestamento per metterle a contatto con il vino, ammorbidendone il sapore e arrotondandone lo stile di Tres Palmas, come si ricorda dal 1940 a Jerez. Produzione limitata.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Fino
Annata
2015
Alcool
15.5% vol.
Varietà
100% Palomino fino
Origine
Jerez-Xérès-Sherry

Degustazione

Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a una temperatura tra i 7 e i 10 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneto potato a moflete.
Età
40 anni.
Suolo
Albariza di Barajuelas.
Rendimento
5.000 chili per ettaro.
Raccolto
Vendemmiare da inizio agosto a fine settembre.
Vinificazione
Fermentazione fino a 15 gradi naturali in botti e invecchiamento biologico in base all'annata.
Invecchiamento
La sua maturazione si è concentrata più sul limitare il contatto del vino con l'ossigeno che sul ridurre il grado alcolico e il glicerolo. Non è stato aggiunto alcun solforoso durante il processo. Nell'ultimo anno, il rimestamento delle fecce (lieviti del velo) è stato effettuato per metterle a contatto con il vino.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

For Willy Pérez, the 2015 Villamarta is one of the finest wines he has ever produced. It would be a Tres Palmas, the oldest Fino, from a warm vintage, when the level of the barrels is quite low and the surface of contact with flor is greater, so the effect of the biological aging is more intense, because he likes it when that gives finesse to the wine and polishes its rusticity. The nose has a magnetic attraction—you keep going back to it because it changes every time you smell it, nuanced and complex, with the usual descriptors and new ones, pumpkin seeds, celery, curry, gunpowder, Reblochon rind, minty freshness... It has great complexity and even more elegance; it's intense, wide and long and has great texture on the mid-palate from the contained yields and work in the vineyard, like in all the great wines in the world. And this is a great world-class wine. Bravo! It comes in at 15.5% natural alcohol with 4.65 grams of acidity. 690 bottles produced. It was bottled in May 2025. - Luis Gutiérrez. 

Tim Atkin:

Again made with fruit from Carrascal, the Villamarta is a Fino-amontillado which undergoes ten years of static ageing with flor. Lees stirring every two weeks brings structure to the mid- palate, and there is a lovely weight and velvety smoothness here. Classic aged Fino characters of apple skin, beeswax and quince with a complex, layered finish, at once chalky and salty. Very fine. 2025-2029. (Matthew Forster MW)