Descrizione

Aalto è il risultato di una selezione super accurata delle uve e di un trattamento che rispetta la materia prima. Un vino rosso di qualità eccellente che viene venduto solo quando le condizioni di maturazione sono quelle giuste. Un Tempranillo della Ribera del Duero di Burgos e Valladolid firmato da Mariano García, uno degli enologi più famosi al mondo

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2022
Alcool
14.5% vol.
Varietà
100% Tempranillo
Origine
Ribera del Duero

Degustazione

Vista
Colore viola.
Profumo
Aromi di frutta rossa con note speziate e di liquirizia
Bocca
Consistenza setosa e buona acidità
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.
Consumo
Tra il 2025 e il 2038, più o meno, se si tiene in perfette condizioni

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti sparsi in nove comuni diversi tra Burgos e Valladolid.
Età
Tra i 40 e gli 80 anni.
Clima
Continental.
Raccolto
Vendemmia manuale in cassette da 15 kg
Invecchiamento
Invecchiamento di 17 mesi in botti di rovere francese e americano

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The 2022 Aalto has a dark color and a very smoky nose with meaty notes (smoky bacon?), ripe dark berry fruit (a little too ripe for me this year) and abundant herbs and is quite spicy. This is the prototype Aalto, ripe (15% alcohol), powerful, concentrated and generously oaked but with stuffing and power and the balance to resolve the tannins and age for a long time in bottle. It has a marked profile that will not please those in search of a light and fresh red. This is a thoroughbred Ribera. 330,000 bottles produced. It was bottled in July 2024.

James Suckling:

Ripe dark cherries and blackberries swathed into a dusty, woody background, with touches of licorice, vanilla and violet extract. Juicy and fine-grained on the palate with full body and a fine-boned tannins. Structured and long. Drink from 2025. (Zekun Shuai).

Tim Atkin:

Aalto is one of the leading and most successful examples of a pan-Ribera del Duero Tempranillo, using grapes from 200 parcels in nine different villages across the Denominación de Origen. Skilfully blended by Antonio Moral, this has sweet vanilla and cigar box aromas from 50% new wood, lots of colour and intensity, Asian spice, chocolate, plum and black cherry flavours and supporting acidity. 2025-38.