Descrizione

Lo Special Cuvée è proprio lo stile di Bollinger. Fatto con i vini delle ultime due vendemmie, ma soprattutto con una buona parte di vini di riserva - una cosa davvero unica per Bollinger - è sia un grande vino che la realizzazione di tutti gli impegni di qualità della maison. Il suo invecchiamento raddoppia i requisiti della sua denominazione, raggiungendo una gamma di sfumature eleganti.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Varietà
60% Pinot noir, 25% Chardonnay, 15% Meunier
Origine
Champagne

Degustazione

Vista
Colore dorato super intenso. Bollicine abbondanti e davvero piacevoli.
Profumo
Fresco, espressivo e complesso, ha aromi di limone e altri agrumi, insieme a note tostate e di pasticceria, e sentori di nocciola.
Bocca
Fresca e super gustosa, ha bollicine che ti coccolano e un retrogusto che dura a lungo.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a una temperatura tra i 6 e gli 8 °C.
Consumo
Fino al 2030 se lo tieni in condizioni perfette.
Abbinamento
Perfetto con antipasti, frutti di mare, pesce e carni bianche.

Vigna e preparazione

Descrizione
Più del 60% dell'uva viene dai vigneti della Maison Bollinger, che sono nella zona dei Grands Crus e Premiers Crus della Montagne de Reims e della Côte des Blancs.
Suolo
Prevalgono i calcarei.
Clima
Continental.
Raccolto
Vendemmiare a mano in piccole cassette per evitare che le bucce si rompano e si ossidino.
Vinificazione
La prima fermentazione avviene in parte in botti di rovere.
Invecchiamento
Invecchiamento di almeno 3 anni prima della sboccatura.
Imbottigliamento
Dopo la sboccatura, riposa almeno 3 mesi prima di arrivare sul mercato.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

Lovely density and a fine-bubble texture. Dried apple and apricot with hints of dried flowers. Medium to full body. with medium-rich fruit. Spice, zest and ginger character. Usually 10% in barrel. 60% pinot noir, 25% chardonnay and 15% pinot meunier. About 40% reserve wine kept in magnums. Always really well done. Drink now.

Jeb Dunnuck:

Bollinger’s NV Special Cuvée knocks it out of the park. Made from 60% Pinot Noir, 25% Chardonnay and the rest Pinot Meunier, with 30% of the blend brought up in barrels, it boasts a rich, deep, medium to full-bodied style as well as terrific notes of lemon curd, crème brûlée, caramelized stone fruits, and hints of toasty nuttiness that develop with time in the glass. It’s a big, rich Champagne that stays balanced and pure. Beautiful stuff.

Wine Enthusiast:

As always with this producer, this iconic nonvintage cuvée is dominated by Pinot Noir that gives impressive richness as well as ripe stone fruits. Wood fermentation adds further complexity as does the age of this bottling before release. Drink this Champagne now.

The Wine Advocate:

Like its rosé counterpart, the latest release of Bollinger's NV Brut Special Cuvée is showing especially well, bursting from the glass with aromas of honeyed apples, crisp stone fruit, buttery pastry, ripe lemons and fresh walnuts. Medium to full-bodied, fleshy and vinous, with a deep core of beautifully ripe fruit, racy acids and a pillowy mousse, it's a charming, characterful wine that proves that Special Cuvée is firmly back where it belongs.

Decanter:

Bollinger's meaty blend of 60% Pinot Noir and 15% Pinot Meunier, with 25% Chardonnay too, seems a bit at odds with its gorgeously elegant bottle silhouette, modelled after the proportions of the house's magnums. But it all comes together when you taste it, the predominantly premier and grand cru grapes working their magic and delivering a full but fresh expression with plenty of appley fruit, cleansing acidity with a lick of lime, and full, briochey aromas.

Falstaff:

Medium golden yellow, silver reflections, very fine, lively mousse. Fine yellow fruit, nuances of Golden Delicious apple and mango, a hint of orange and cookie. Full-bodied, balanced, integrated fruit sweetness, finesse-rich acid structure, mineral-salty, lemon salty finish, a multi-faceted companion at the table.