Descrizione

Il Brunello di Montalcino è una delle denominazioni più famose della Toscana e un esempio perfetto del meglio del know-how italiano. È un Sangiovese in purezza che ha maturato per più di due anni in botte. Ha un potenziale di evoluzione in bottiglia davvero incredibile.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2018
Alcool
14.5% vol.
Varietà
100% Sangiovese
Origine
Brunello di Montalcino DOCG

Degustazione

Profumo
Fresca, con aromi di noce moscata e bacche rosse.
Bocca
Ha una buona struttura, con un ottimo equilibrio tra tannini e acidità.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.

Vigna e preparazione

Raccolto
Vendemmiare a mano nella prima settimana di ottobre.
Vinificazione
Fermentazione spontanea senza lieviti aggiunti in tini conici di acciaio a temperatura controllata per 25 giorni.
Invecchiamento
Invecchiamento di 42 mesi in botti di rovere. Poi, riposa in bottiglia per 6 mesi.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

With a special commemorative label that celebrates its 40th birthday (1978–2018), the Casanova di Neri 2018 Brunello di Montalcino is lush and carefully concentrated to offer intensity and textural richness. The bright fruit remains intact in this wine, with plenty of cherry and blackberry, in an encouraging nod to the future cellar potential of this bottle. Many Brunellos from this vintage reveal faded or dried fruit, but thankfully not this wine. The acidity is mild, falling softly to the background, and the tannins are expertly managed. Only the finish is a bit leaner and quicker than anticipated. The wine ages in large oak casks for 42 months, and this year's production is an ample 105,000 bottles. Happy anniversary.

James Suckling:

Lots of clean cherry and plummy character to the nose and palate. Medium- to full-bodied with dense, chewy tannins and a long finish. Lovely freshness of fruit here, but give the tannins a year or two to sink in. 40th anniversary bottling. Best from 2024.

Decanter:

Celebrating its 40th anniversary with this 2018 release, Casanova di Neri’s ‘Etichetta Bianca’ has been made since 1978. It blends fruit from plots in the Torrenieri area, where the estate was first established. Tasted five months after bottling, the 2018 is still emerging from its wood-ageing cocoon. Cedar and grilled meat eventually give way to wild mountain blossoms. It's angular at this stage as nervous acidity, granular tannins and polished oak wrap around sinewy fruit - it needs time to come together but shows promise on the finish, signing off with juicy cherry and enticing truffle.