Descrizione

Uno dei vini più famosi di Saint-Émilion, che ogni anno è in cima alle classifiche dei critici più importanti. Elegante, potente, persistente e unico. Questo vino, che si conserva benissimo, rappresenta alla grande il fascino di questa zona di Bordeaux.

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2022
Alcool
13.0% vol.
Varietà
50% Merlot, 35% Cabernet franc, 15% Cabernet sauvignon
Origine
Saint-Émilion Grand Cru
Certificazioni
EU Organic Bio

Degustazione

Profumo
Espressivo, potente, profondo e accattivante. Gli aromi di lamponi e prugne sono i più forti, insieme a note di petali di rosa, timo e altre erbe aromatiche. Alla fine si sentono note di cioccolato fondente.

Bocca
Armonioso, ben strutturato, con tannini raffinati e un finale elegante, persistente e delicato salino.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.

Vigna e preparazione

Dimensioni
19,6 ettari.
Età
Media di 50 anni.
Suolo
Altopiano argilloso-calcareo.
Clima
Marittimo.
Rendimento
47 ettolitri per ettaro.
Raccolto
Vendemmiare a mano in piccole cassette.
Vinificazione
Fermentazione in tini di legno per circa un mese. Estrazione tramite perforazione pneumatica del cappello.
Invecchiamento
Affinamento sui lieviti in botti di rovere francese (40% nuove).

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

A blend of 50% Merlot, 35% Cabernet Franc and 15% Cabernet Sauvignon, the 2022 Canon la Gaffelière exhibits aromas of raspberries and plums, complemented by notions of iris, rose petals, incense and burning embers. Medium to full-bodied, ample and fleshy, it's supple, suave and sophisticated, with a lively core of fruit, powdery tannins and a long, saline finish.

James Suckling:

Aromas of ripe redcurrants and hints of caramel and fresh herbs such as thyme and rosemary. Medium- to full-bodied, it shows fine tannins under lots of ripe and luscious fruit but is not heavy. The finish is juicy and savory. 35% cabernet franc, 15% cabernet sauvignon and 50% merlot. From organically grown grapes. Attractive already but needs at least three or four years to come around.

Decanter:

Ripe perfumed, floral and black fruits on the nose. Intense and concentrated, with tobacco, cherries, violets and crushed stones. Full, chewy and round, plushly textured but keeping a cool and savoury touch to the palate with balancing acidity that keeps the interest and movement. Dynamic and structured, lovely detail and density to this, you have richness but there’s also a vein of sweetness and tension that focuses the wine and gives the definition. Smooth and elegant, not the most vibrant, but the composure and overall character is lovely. Higher percentage of Cabernet Sauvignon than usual in the grand vin. A yield of 47hl/ha. 5% Petit Verdot completes the blend. A yield of 29hl/ha. A yield of 47hl/ha. 40% new oak barrels.