Descrizione

Primo vino di Château Montlandrie, una tenuta di origine italiana in una bella posizione che domina la città di Castillon, alle pendici delle colline di Saint-Émilion.

I

primi assaggi in botte fanno pensare a un vino con un bel gusto di frutti rossi e note floreali, con un tocco minerale al naso e un gusto elegante, fresco e ricco in bocca. "Ti farà sorridere in qualsiasi momento del prossimo decennio", dice il critico Jeb Dunnuck

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2020
Alcool
14.5% vol.
Produzione
53.000 bottiglie
Varietà
75% Merlot, 20% Cabernet franc, 5% Cabernet sauvignon
Altri formati disponibili:
Origine
Castillon-Côtes de Bordeaux

Degustazione

Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.
Consumo
Fino al 2039 circa, se conservato in condizioni ottimali.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti a 86 metri di altitudine, dove continuano le colline di Saint-Émilion, con vista sulla città di Castillon.
Dimensioni
15 ettari (non sempre tutti in produzione).
Suolo
Argilloso-calcareo.
Rendimento
45 ettolitri per ettaro.
Raccolto
Il Merlot è stato vendemmiato tra il 18 e il 22 settembre, mentre il Cabernet franc e il Sauvignon sono stati raccolti dal 23 al 25 settembre.
Invecchiamento
In botti di rovere, il 40% delle quali nuove.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The 2020 Montlandrie is a promising wine for aficionados who can keep it for a few years in the cellar. It has aromas of blackberries, iris, spring flowers, blackcurrant and blueberry, followed by a medium-bodied, concentrated and layered texture on the palate with a denser character than previous vintages. It’s harmonious with a clean and precise finish.

Decanter:

Denis Durantou estate up on the limestone plateau of Castillon, now vinified by his daughter Noémie Durantou. Deeply coloured, ruby in colour with fleshy fruit, not giving a whole lot away right now, but this is a fairly discreet vintage in many ways. The dominant impression is of a rough linen and wet stone texture that reflects its limestone soils. Width and depth as it opens in the palate, serious for now but with plenty to give. A yield of 45hl/ha. 3.6pH. Drinking Window 2023-2035.

James Suckling:

Very minerally with crushed stone and limestone. Black berries and blueberries. Violets. Full-bodied with tight and firm tannins and lovely length. Tannic and firm. Needs time to soften and come together. But beautiful and solid. Try after 2026.

Jeb Dunnuck:

Coming from the talented Denis Durantou, the 2020 Château Montlandrie looks to be brilliant and should be snatched up by readers. Beautiful and ample red fruits, crushed stone, and floral notes define the nose, and it’s medium-bodied, with a pure, elegant texture and a great mix of freshness and richness. It’s going to put a smile on your face any time over the coming decade or so.