Descrizione

Fedele riflesso della complessità del suo terroir d'origine, Château Pédesclaux è uno dei migliori vini di Pauillac. Sensuale, denso, profondo, fresco e teso, questo rosso di questa annata segue le orme delle annate classiche e ha un grande potenziale di invecchiamento

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
13.0% vol.
Varietà
64% Cabernet sauvignon, 27% Merlot, 6% Cabernet franc, 3% Petit verdot
Origine
Pauillac

Degustazione

Profumo
Profondo e dinamico, con note di piccoli frutti neri e spezie.
Bocca
Deliziosamente succoso e caratterizzato da un'incredibile tensione. I suoi tannini delicati e strutturati e il suo finale sapido permettono allo Château Pédesclaux di affermare la sua identità unica.
Temperatura di servizio
16 °C.
Consumo
Fino al 2045 circa, se conservato in condizioni ottimali.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti in fase di certificazione A-B (Agricoltura Biologica).
Dimensioni
46,1 ettari.
Suolo
Composto principalmente da ghiaia su base calcarea.
Raccolto
Vendemmia manuale in cassette dal 24 settembre al 5 ottobre. Prima si fa la cernita dei grappoli e poi delle bacche.
Vinificazione
L'uva arriva nel serbatoio grazie alla forza di gravità. Prima, c'è una macerazione a freddo, poi inizia un lungo periodo di fermentazione. La vinificazione avviene per gravità, senza bisogno di pompe.
Invecchiamento
Invecchiamento di 16 mesi in botti di rovere francese nuove (60%) e usate da un anno (40%)

Recensioni degli esperti

James Suckling:

Dark cherries, black currants, white pepper and graphite with a touch of dark chocolate and cigar box. I love the suppleness and the mid-palate fruit that give excellent width and flesh to this rather lean vintage. Medium to full body with more flesh than bones. The tannins are fine and sleek, and the finish, creamy and extensive. A commendable effort from this vintage. Shows lots of early appeal but will hold very well in the next five to seven years.

Jeb Dunnuck:

The 2021 Château Pédesclaux is solid, even outstanding, with classic Pauillac notes of graphite and lead pencil supported by beautiful cassis-driven fruit. Medium-bodied, elegant, and balanced, it has fine tannins, reasonable mid-palate depth, and a good finish. Based on 64% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, and the rest Cabernet Franc and Petit Verdot, it's well-made, has terrific purity of fruit, and I love its overall balance. It's going to benefit from just a few years of bottle age and should drink nicely for 10-15 years if well stored.

Decanter:

Delicate rose-tinged blackcurrants on the nose, ripe and soft. Lovely soft acidity here, it has that almost sweet and sour note, giving you texture and zing as well as clarity and lift. Nicely presented with integrated tannins a round mouthfeel and persistence. Harmonious, soft and well wrapped up - all the elements are just so well signposted and detailed - fruit purity, execution of tannins, acidity and gentle sweetness. And the length - the mint and the blackcurrant just settles on the tongue and doesn't let up! Eric Boissenot consultant. 3.68pH. Ageing 30% new oak barrels. 42% of total production. In official organic conversion since 2019.