El Tiznado 2021
Descrizione
Il Tiznado è un terreno tipico della zona per il suo colore, visto che non è molto comune trovare terreni sabbiosi macchiati o colorati dagli ossidi ferrici. Questo terreno così povero dà un carattere di frutta più scura e una struttura imponente ed equilibrata. Parliamo di un vino con una produzione di meno di mille bottiglie che viene da un vigneto innestato nel 1923. Un vero gioiello della zona di San Vicente de la Sonsierra, ideale per i più avventurosi.
Dettagli del prodotto
Degustazione
Vigna e preparazione
Recensioni degli esperti
The 2021 El Tiznado feels young, aromatic and a bit creamy, ripe and juicy, dense and full-bodied, with abundant, fine-grained and chalky tannins. It's a powerful and elegant Tempranillo from vines planted in 1923, a plot called El Hoyo in the village of San Vicente de la Sonsierra on red limestone soils at 500 meters in altitude. The destemmed grapes fermented in small oak vats for 21 days, followed by malolactic and élevage in 228-liter French oak barrels for 18 months. 1,186 bottles produced. It was bottled in June 2023.
El Tiznado is Eduardo Eguren's most ambitious wine yet, in terms of price as much as anything else. Compact, dense and very youthful, it uses grapes from a 1923 parcel in La Rad and has all the concentration you'd expect from this superb site. Chalky and intense, it has top notes of laurel and liquorice, coffee bean oak and layers of cassis, blackberry and blood orange. 2026 40
Annate: 2021 2018
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