Descrizione

Questo vino è delicato quanto intenso. Una delizia di Macabeo che stupisce i nostri sensi in ogni fase. Fresco, equilibrato e con un potenziale di invecchiamento infinito. Un bianco che parla e respira del Penedès, in particolare di El Tòfol, il vigneto di proprietà di Leo e Roc Gramona a Sant Sadurní d'Anoia, che risale al 1969.&nbsp

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Bianco
Annata
2022
Alcool
12.5% vol.
Varietà
100% Macabeo
Origine
Vino de España

Degustazione

Temperatura di servizio
Si consiglia di servire tra i 9 e i 12 °C.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
El Tòfol.
Descrizione
Vigneto piantato a Sant Sadurní d'Anoia, nel Torrent de la Font de Jui, a 200 metri di altezza.
Dimensioni
Un ettaro.
Età
Piantata nel 1969.
Suolo
Argilloso.
Vinificazione
Fermentazione in depositi di acciaio inox. A metà della fermentazione si fa il travaso in botti usate da 500 litri.
Invecchiamento
Affinamento in botti con frequenti battonage.

Recensioni degli esperti

Tim Atkin:

Waxy, phenolic and bursting with yellow fruits. So very Macabeo and absolutely delicious! Already one of the best varietal Macabeo wines in the entirety of Catalunya. 2024-2034

The Wine Advocate:

The single-vineyard Macabeo 2022 El Tòfol comes from a plot they own in the lieu-dit of Font Jui in the village of Sant Sadurní d'Anoia, their other white from their own vineyards. It's from 1.1 hectares planted in 1969 at 200 meters above sea level on limestone, clay and silt soils, worked organically and biodynamically but without mentions on the label. It started fermenting in stainless steel with indigenous yeasts and finished in used 500-liter barrels, where it matured for nine months with bâtonnage. It has a moderate 11.5% alcohol and very good freshness and acidity, with amazing parameters—a pH of 2.95 and 7.27 grams of acidity (tartaric acid). It has a vibrant palate with lively acidity and almost effervescent flavors and is pungent and surprisingly fresh for the very warm and dry year. These are the first grapes they harvest to keep the acidity from the Macabeo. 3,802 bottles produced. It was bottled in June 2023.