Descrizione

Questo mix di Mencía e altre varietà bianche locali come Godello o Doña blanca viene da vigneti piantati tra il 1920 e il 1940. È un vino rosso con un carattere riduttivo forte, influenzato dal suo terreno argilloso. Ha aromi accattivanti di frutta matura e una piacevole sensazione setosa in bocca.

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
12.8% vol.
Produzione
4.000 bottiglie.
Varietà
80% Mencía, 20% otras
Origine
Bierzo

Degustazione

Vista
Colore rubino di tonalità bassa.
Profumo
Aromi di frutta rossa matura con note di ciliegie al liquore e un fondo minerale.
Bocca
Tannini super morbidi. Dolce ma non stucchevole.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C

Vigna e preparazione

Età
Vigneti tra gli 80 e i 100 anni.
Suolo
Sabbia nella parte bassa e ardesia nella parte alta.
Clima
Continental con una forte influenza atlantica.
Raccolto
Vendemmiare a mano in cassette da 14 chili.
Vinificazione
Fermentazione in botte con lieviti autoctoni e senza controllo della temperatura.
Invecchiamento
Affinamento di 6 mesi in botte.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The pale red 2021 Julia, named after José Antonio's wife, comes from a plot planted with a field blend of Mencía, quite a lot of Merenzao (Trousseau) and Godello, Alicante Bouschet, Palomino, Alicante and Malvasía on sand and gray slate in the village of Villafranca del Bierzo. The clusters of all the varieties together were foot trodden, pressed, fermented in foudre and matured in used 500-liter barrels for one year. It has a bright ruby color, a light to medium-bodied palate, moderate alcohol and ripeness and a very expressive nose with notes of wild berries and herbs. They first produced this wine in 2020. This is quite a breath of fresh air, elegant, ethereal and fresh, with a spicy twist, still a little marked by the élevage, but it should get integrated with a little more time in bottle. 3,500 bottles produced from 2.3 hectares.

Tim Atkin:

Very old vines, planted between 1920 and 1940, go into this traditional field blend of Mencía and around 20% Godello, Doña Blanca, Palomino, Merenzao and other varieties. Whole bunch fermentation followed by fermentation in foudre and six to eight months in barrel produces a light, almost ethereal wine with beautiful rose petal and red cherry notes. Tomato vine and garrigue combine on the palate with just a hint of chocolate. A wonderfully refined expression of the vineyard and completely morish! 2024-26