Descrizione

Questo è il vino più raro ed esclusivo della cantina, fatto con uve da viti di oltre 100 anni. La fermentazione avviene in anfore e l'invecchiamento in botti usate per ottenere un vino che ha profumi super intensi di frutti rossi e liquirizia

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
12.0% vol.
Produzione
593 bottiglie.
Varietà
50% Mencía, 20% Merenzao, 10% Palomino, 10% Brancellao, 10% Godello
Origine
Bierzo

Degustazione

Profumo
Intensi aromi di frutti di bosco e liquirizia.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.
Abbinamento
Perfetto con piatti saporiti e intensi. Carni di tutti i tipi, specialmente carne rossa, stufata o arrosto.

Vigna e preparazione

Vinificazione
Fermentazione con lieviti indigeni in anfore di terracotta e macerazione delicata, senza pigiatura né rimontaggi. Macerazione a contatto con le bucce e la polpa per 10 mesi.
Invecchiamento
Affinamento di 3 mesi in botti usate.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The 2021 Post-Crucifixión is from an ancient plot of 0.25 hectares planted with a field blend of Mencía and plenty of Galician varieties—Merenzao, Brancellao, Palomino or Godello in Santalla del Bierzo. The cooler 2021 delivered a wine with only 12% alcohol and lots of freshness. It fermented with 100% full clusters that were foot trodden in clay tinajas with a long maceration and aged 18 months in used 500-liter French oak barrels. Here, they have quite a lot of Merenzao (or Trousseau) that, in this cooler year, seems to mark the wine quite a lot, with perfumed and elegant floral aromas. It's ethereal and elegant, very fine-boned. This is more in line with the 2018 than the 2019, with the personality and perhaps a little more depth and complexity but still quite ethereal. Superb! They have closed the vineyards so they don't get the wild boards that use to eat a lot of grapes; so in the future, there might be a little more wine. Only 593 bottles were filled in June 2023. - Luis Gutiérrez. 

James Suckling:

Aromatic notes of dried roses and hibiscus lead the way. The palate is medium-bodied and fresh, ethereal and delicate, with subtle tannins and a long, graceful finish. This comes from a unique, tiny, head-trained old vineyard planted with an unusual mencia that has a more Galician DNA than Bierzo. Approximately 50% mencía, 10% palomino, 20% merenzao, 10% brancellao and 10% godello. Drink now or hold. - Jacobo Garcia-Andrade Llamas, Senior Editor.