Nus 2015 37,5 cl
Descrizione
È un vino dolce fatto con uva Garnacha tinta che riprende una vecchia tradizione del Priorat. Il suo nome, nodo in spagnolo, fa riferimento all'unione di vini provenienti da 5 vigneti diversi usati per farlo. È un vino molto equilibrato con note di frutta matura e spezie dolci, ma con un finale fresco e moderatamente acido, dato che l'uva viene raccolta ad agosto e lasciata essiccare al sole.
Dettagli del prodotto
Degustazione
Vigna e preparazione
Recensioni degli esperti
The 2015 Nus is an unusual sweet red wine that smells of sweet spices and Christmas cake, a blend of 80% Garnacha, 15% Syrah and 5% Viognier that wants to go back to the traditional sweets from the zone but giving it more acidity and freshness. The process is quite complex, as the Garnacha is harvested early (in August) and the bunches let to dehydrate under the sun, so it keeps high acidity; when the grapes reach enough concentration, they are destemmed, foot trodden and fermented with indigenous yeasts. In parallel, they also produce a "mistela," fortified grape juice, of Syrah and Viognier, and the blend matures in 60-liter French oak barrels for 18 months. The wine is 16.5% alcohol and has 130 grams of unfermented sugar but doesn't come through as too sweet and is nicely balanced with flavors of those sweet spices and Christmas cake and a long, lingering finish. 1,968 half-bottles were filled in March 2018.
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