Descrizione

Champagne Brut Nature, Blanc de Noirs e biodinamico monovarietale di Pinot noir fatto nella Cote des Bar. Uno champagne che ti fa provare un sacco di emozioni.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Sottozona
Cote des Bar.
Varietà
100% Pinot noir
Origine
Champagne
Certificazioni
Demeter

Degustazione

Temperatura di servizio
Tra i 6 e gli 8 °C.
Consumo
Fino al 2026 se lo tieni in condizioni perfette.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Vouette y Biaunes.
Descrizione
Vigneti piantati nel villaggio di Buxieres sur Arce.
Suolo
Kimmeridgiano (roccia calcarea)
Clima
Continental.
Raccolto
Vigneti coltivati secondo i principi della biodinamica.
Vinificazione
Fermentazione con lieviti autoctoni in botti usate di rovere di Borgogna.
Invecchiamento
Invecchiamento nella stessa botte per 10 mesi e poi in bottiglia per circa 24 mesi.
Imbottigliamento
Senza filtraggio, chiarificazione e con un sacco di SO2, tipo 20 mg/l. Non dosato, Brut Nature. Percentuale di vino riserva: 5%

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The NV Brut Nature Fidèle (R14) is a Blanc de Noirs from Pinot Noir on Kimmeridgian soils and is entirely based on the 2014 vintage. Disgorged in October 2017 the oak-fermented wine shows a golden-reddish apricot color and opens with a very delicate, floral and herbal yet intense and vinous bouquet of red fruits, with warm, dry earth and spices and just a hint of oak. Bone dry (of course), fresh and elegant on the palate, this is an impressively delicate and filigreed Champagne to be enjoyed as a still wine rather than a fizz. The finish is long, clear, dry and well-structured (even with fine tannins) and reveals discreet salinity. In fact, Fidèle drinks like a Burgundy-inspired Coteaux Champenois with very fine but not effervescent bubbles, persistent lemon juice and a touch of oaky flavors. Don't use a flute to enjoy this young, gastronomic wine; instead, use a wine glass or one of the rounder, more voluminous Champagne glasses like the Lehmann Jamesse (which stresses the finesse rather than the vinous character). Don't serve the Fidèle too fresh, either, but if you must, wait a bit and don't worry if the wine is suddenly 12 or even 14 degrees Celsius—it's still delicious and even more vinous then! (To be honest, when tasted at 15 or 16 degrees Celsius, I even got some Gewürztraminer notes (lychees) on the nose..- Stephan Reinhardt.