Descrizione

Questa cantina lavora tutti i vigneti seguendo i principi della viticoltura biologica e biodinamica. Il risultato è questo Riesling minerale, con potenti aromi di agrumi e frutta a nocciolo, un'acidità nitida e molto rinfrescante. Con un ottimo rapporto qualità-prezzo, questa perla tedesca è perfetta per avvicinarsi ai vini del Rheinhessen

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Bianco
Annata
2023
Alcool
12.0% vol.
Varietà
100% Riesling
Origine
Rheinhessen

Degustazione

Profumo
Espressivo e fresco. Ha un profumo intenso di lime, mela, pesca e albicocca, con delicate note di melone.
Bocca
Elegante, fresco, succoso e minerale. Ha un finale lungo e leggermente delizioso.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire tra i 7 e i 10 °C.
Abbinamento
Perfetto con carni bianche, piatti speziati, pesce e piatti vegetariani.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti coltivati secondo i principi dell'agricoltura biologica dal 1990 e della biodinamica dal 2004.
Suolo
Loess, pietra calcarea e marna, con sottosuolo argilloso o ghiaioso.
Clima
Continental, con le colline e i boschi che proteggono le Viti.
Vinificazione
Pressatura delicata. Fermentazione in grandi botti tradizionali.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

This stunning entry-level wine marries the power we associate with the Wonnegau sub-region of Rheinhessen with a wonderful elegance. The chalky minerality builds impressively on the compact, medium-bodied palate. Very long, complex finish for this category. From biodynamically grown grapes with Respekt certification. Drink or hold. Screw cap.

Decanter:

The 2023 Estate Riesling trocken opens with a remarkable aromatic yet fine and elegant bouquet with tangerine, chalk and sur lie aromas and a discreet salinity in the background. Fresh and very elegant on the palate, this is a medium-bodied, stimulating savory yet also round and finessed Riesling with great purity and excellent quality. This is one of the Best Buys of the vintage when it comes to dry, terroir-driven Rieslings. 12% stated alcohol. Screw-cap closure. Tasted in October 2024.

The Wine Advocate:

Sourced in Westhofen and a small plot in Hangen-Weisheim above the Morstein, which ripeness later and delivers higher acidity, the 2022 Riesling trocken Estate was mostly fermented in large oak vats and partly in stainless steel. Bottled in April this year, this is a stringent, saline and crispy as well grippy dry Riesling with delicate juiciness and stimulating purity that delivers salinity and tension. It's a fabulous Riesling bottled with just 12% stated alcohol and a screw-cap closure. Tasted at the domaine in July 2023.