Descrizione

Yjar èil più "bordolese" dei vini della Rioja. Un vero grande vino dell'Alava, con i suoi tannini super fini, la sua incredibile rotondità e il suo finale lungo. Ci regala note di ciliegie nere, mirtilli e cacao in polvere

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Rosso
Annata
2020
Alcool
14.5% vol.
Produzione
12.652 bottiglie
Varietà
Tempranillo, Graciano, Garnacha, Granegro, Rojal
Origine
Rioja
Certificazioni
EU Organic Bio

Degustazione

Vista
Di un colore granato intenso e brillante.
Profumo
Note di ciliegia nera, mirtillo e cacao in polvere.
Bocca
Rosso intenso, corposo, con tannini morbidi e setosi. Finale persistente.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16 °C.
Consumo
Fino al 2045 circa, se conservato in condizioni ottimali.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vecchio vigneto in quota (tra i 600 e gli 800 metri), coltivato ad alberello, con una selezione massale di Tempranillo, Graciano, Garnacha, Granegro e Rojal. Ha tutto il carattere e la qualità di un vero "Grand Cru". Si trova a La Granja de Remelluri, una tenuta situata alle pendici della Sierra de Toloño, a Labastida, Álava.
Suolo
Calcareo, in un ambiente dove ci sono alcuni dei vigneti più antichi della Rioja Alavesa.
Raccolto
Vendemmia manuale.
Vinificazione
Fermentazione naturale con lieviti autoctoni in botti di legno.
Invecchiamento
Invecchiamento di 30 mesi in botti di diverse dimensioni.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

The minerality offers a thin gauze that veils the notes of chalk, seashells, violets, white pepper, flowers and red and blue berries. Touches of graphite, spices and grapefruit zest as well. The tannins are dusty and abundant, melding into the extremely long, mineral finish. Transparent, pure and stony! Pristine and understated, yet complex and persistent. This is a chalky wine. 12,652 bottles. Drink from 2025, but you can keep this for 20 plus years.

The Wine Advocate:

The nose of the 2020 Yjar developed very floral notes with time in the glass, making it very aromatic, expressive and elegant. This is completely different from the other two reds, as this comes from a specific plot. It reveals the finesse of the marl soils and the austerity of the stones. It was a year of sorting and discarding (they had hail) to achieve the consistency they look for in this wine. The different varieties co-planted in the vineyard fermented together (there's more Garnacha here) in open-top oak vats with indigenous yeasts. The wine matured in foudres and barrels of different sizes for approximately 30 months. It's elegant and clean, with a seamless palate, very fine tannins and a vibrant mouthfeel. 12,656 bottles produced. It was bottled in May 2023.

Tim Atkin:

Now into its fourth vintage, this ambitious cuvée has done wonders for the image of Rioja in the fine wine market, thanks to its success on the Place de Bordeaux. Sourced from a 3.8-hectare parcel, it's an unspecified field blend of mostly Tempranillo, Garnacha, Graciano, Granegro and Rojal. Chalky, refined and intense, it has flavours of plum, clementine, raspberry and redcurrant, sinewy, Nebbiolo-like tannins, subtle oak integration and a chalky finish. 2028-40