Descrizione

Questo magico blend di Gerard Perse fa onore alla classificazione a cui appartiene. Solo il meglio del meglio ottiene il riconoscimento di Saint Emilion 1er Grand Cru Classé, e un rosso come questo dimostra il perché. La raffinatezza e l'eleganza raggiungono il loro massimo in un'annata che ha ottenuto un giudizio notevole e unanime dalla critica internazionale.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2020
Alcool
14.8% vol.
Varietà
50% Merlot, 34% Cabernet Franc, 16% Cabernet Sauvignon
Origine
Saint-Émilion Grand Cru

Degustazione

Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti che stanno sull'altopiano e sui pendii calcarei di Saint Emilion, a un'altezza tra i 55 e gli 85 metri.
Dimensioni
37 ettari.
Età
Più di 40 anni.
Suolo
Argilloso-calcareo.
Clima
L'inizio mite dell'anno ha fatto sì che la germogliazione iniziasse circa due settimane prima del solito. La fioritura è avvenuta alla fine di maggio con tempo caldo e secco. Da metà giugno c'è stato un periodo di siccità di quasi due mesi in tutta la regione di Bordeaux. La prima metà di settembre è stata secca e soleggiata, il che ha accelerato la maturazione prima del vendemmiare.
Raccolto
Vendemmiare fatto a mano.
Invecchiamento
Invecchiamento in botti di rovere francese, per lo più nuove.

Recensioni degli esperti

Jeb Dunnuck:

Pure perfection in red wine, the 2020 Château Pavie checks in as 50% Merlot, 34% Cabernet Franc and the rest Cabernet Sauvignon, all raised in 75% new French oak. Absolutely incredible in every way, it has a sensational bouquet of crème de cassis, smoked tobacco, chocolaty oak, graphite, white truffle, and hints of flowers. Pure, full-bodied, and concentrated, with perfect integration of its fruit, oak, and tannins, it's one of those wines that needs to be tasted to be believed. Hats off to the Perse team for not following trends and for continuing to make a truly Grand Vin that offers a rare mix of power and elegance. Give bottles just 4-5 years and enjoy over the following three decades.

James Suckling:

This opens up on your palate like a butterfly. It takes your breath away. Purity of blackberry, raspberry and black cherry. Lavender. Very, very impressive. Full and chewy with tight and polished tannins that go on and on. Energetic and structured. Crisp and vivid. Superb finish. Better after 2029 but a joy to taste.

The Wine Advocate:

Composed of 50% Merlot, 34% Cabernet Franc and 16% Cabernet Sauvignon, the 2020 Pavie weighs in with an alcohol of 14.82% and a pH of 3.61. It is aging in French oak barriques, 75% new. Opaque purple-black colored, notes of plum pudding, blueberry pie and dark chocolate-covered cherries charge out of the gate, followed closely by hints of eucalyptus, star anise, unsmoked cigars and fertile loam with a hint of cedar chest. The full-bodied palate is built like a brick house, offering very firm yet wonderfully ripe, velvety tannins and seamless freshness to support the densely laden, muscular black and blue fruits, finishing very long and with loads of mineral-laced layers. As hedonic as it is cerebral this year, it is a beautiful paradox.