Descrizione

Questo bianco di Châteauneuf-du-Pape è fatto al 100% con l'uva Clairette, una varietà autoctona del sud della Francia. Viene fatto in botte con grande cura da una cantina di prestigio come Château de Vaudieu. Si distingue per la sua eleganza e mineralità, e si prevede che avrà una grande capacità di evoluzione in bottiglia

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Bianco fermentato in botte
Annata
2019
Alcool
14.0% vol.
Varietà
100% Clairette blanche
Origine
Châteauneuf-du-Pape

Degustazione

Vista
Colore dorato chiaro con riflessi verdastri.
Profumo
Elegante, con note di limone e fiori bianchi.
Bocca
Persistente e con un gusto minerale.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire tra i 9 e i 12 °C.

Vigna e preparazione

Suolo
Pietra calcarea grigia.
Clima
Mediterraneo.
Raccolto
La vendemmia manuale è iniziata il 13 settembre.
Vinificazione
I grappoli vengono pigiati delicatamente. I mosti selezionati vengono messi in un deposito di acciaio inox e, dopo aver riposato al freddo, passano in botti per la fermentazione alcolica.
Invecchiamento
Affinamento di 11 mesi in barrique nuove.

Recensioni degli esperti

Jeb Dunnuck:

I loved the 2019 Châteauneuf Du Pape Les Clairette de Gabriel and this beauty is up there with the finest whites in the vintage. All Clairette planted in limestone soils, this vivid gold-hued beauty offers a beautiful, medium to full-bodied, concentrated, balanced style as well as classic notes of white flowers, dried pineapple, honeycomb, and subtle waxy nuances. It’s rich yet stays weightless and elegant, with a terrific sense of freshness (although I suspect the acidity is quite low) and purity. It’s going to evolve for 10-15 years or more, although there’s no need to delay gratification.

Decanter:

This has a smoky, spicy nose with all the softness of Clairette behind. The oak regime is robust, but unusually this Clairette has the concentration and presence to handle it. It adds a toastiness and accentuates the citrus dimension. Intense and driving, almost outrageously flavoursome for Clairette. 1,600 bottles made. Pure Clairette Blanche grown on limestone in lieu-dit Vaudieu, fermented and aged half in new barriques, half in older ones. Drinking Window 2020 - 2032

Falstaff:

Light yellow gold, silver shimmers. Scents of vanilla, fine yellow tropical fruit, nuances of papaya and mango, a hint of meadow herbs underlaid with orange zest. Medium complexity, accentuated by ripe yellow pear notions, some flint and caramel, nougat, and toasted aromas in the sweet finish. A lemony touch, good potential.