Descrizione

Vino de pago proveniente da un vigneto di proprietà di oltre 100 anni d'età, situato nell'emblematica Finca Ygay, che incarna l'espressione più moderna di Marqués de Murrieta. Tra i suoi segreti c'è una rigorosa selezione delle uve, che gli conferisce un carattere intenso e armonioso. È stato eletto miglior Reserva di Spagna nel 2009 dalla prestigiosa Guida Peñín. María Vargas, direttore tecnico, sottolinea come questa annata sia più concentrata ed espressiva rispetto alle precedenti.

Dettagli del prodotto

Tipo di vino
Red
Annata
2017
Alcool
14.5% vol.
Produzione
19.758 bottiglie.
Varietà
80% Tempranillo, 10% Cabernet sauvignon, 10% Graciano
Origine
Rioja

Degustazione

Profumo
Aromi di frutta nera matura con note balsamiche, speziate e minerali.
Bocca
Potente, rotondo e solido. Possiede volume, tannini succosi e un finale speziato.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servire a 16ºC.
Consumo
Ottimo fino al 2029 circa se mantenuto in buone condizioni.
Associazione
Perfetto per accompagnare un cervo marinato con salsa al cioccolato e frutti di bosco o una steak tartare.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Pago Canajas
Descrizione
Vigneto di proprietà situato nella parte più alta della tenuta di Ygay, a 465 metri sul livello del mare.
Età
Vigneti centenari.
Suolo
Il terreno argilloso-ferroso gode di un'ampia presenza di ciottoli in superficie, che favoriscono la maturazione ottimale delle uve.
Clima
Continentale con influenze atlantiche e mediterranee.
Rendimento
Meno di un chilo di uva per vite.
Raccolto
Le uve sono state raccolte a mano in bancali di piccola capacità per garantire che le uve arrivassero intatte in cantina. Il Graciano è stato raccolto il 17 settembre, il Tempranillo il 15 settembre e il Cabernet Sauvignon il 24 settembre.
Vinificazione
Fermentazione separata di ogni varietà a temperatura controllata per 10-15 giorni. Il Tempranillo fermenta in piccole vasche di acciaio inox; il Graciano e il Cabernet Sauvignon in un piccolo tino di rovere. Vengono effettuati rimontaggi e delestages.
Invecchiamento
Invecchiato per 23 mesi in botti nuove di rovere francese di Allier.
Imbottigliamento
12 febbraio 2021.

Recensioni degli esperti

Tim Atkin:

Dalmau comes from a single vineyard plot called Canajas, located on iron-rich clay soils at 465 metres. Made with Tempranillo and 10% each of Graciano and Cabernet Sauvignon, it's a youthful, vigorous, super concentrated blend that needs at least another five years in bottle. Firm and focused with 100% new wood, grippy tannins and layers of damson, cassis and blackberry fruit. 2026-32

James Suckling:

A rich, fruity red with loads of blackberry and blueberry character, as well as dark chocolate and walnut. Sweet berry with hints of sultana. It’s a little overdone now, but still manages to show lovely intensity and flavors. Full-bodied. Give it time to soften and come together. Tempranillo, graciano and a touch of cabernet sauvignon. Try after 2022.

The Wine Advocate:

It might not be my favorite style, and the vintage might not be the best ever, but the 2017 Dalmau Reserva is a serious and age-worthy red. It was produced with 80% Tempranillo and 10% each Graciano and Cabernet Sauvignon from the Pago Canalejas within the Ygay Estate, nine hectares planted back in 1945 at 465 meters in altitude. Each variety, harvested at different times in the second half of September, fermented separately after being destemmed and lightly crushed for 11 days at a controlled temperature, the Tempranillo in stainless steel and the Graciano and the Cabernet Sauvignon in small French oak vats. It matured in French oak barrels for 19 months. What I tasted was not yet bottled, but it was in concrete waiting for the 2020 harvest to finish to be bottled. The samples I tasted have a lot more Graciano, and they are taking more risk, going for more concentration, body and structure, trying to keep the elegance. It's dark and it's very powerful, very spicy but not really dominated by the Cabernet (other vintages have had a lot more Cabernet), and I see more of the Graciano in the blend than the Cabernet; it has the power. It has marked tannins and feels hard and still too young and undeveloped, and I think it will take even longer to be ready than previous vintages. This feels very powerful, so I would wait a few years for it. It will be bottled at 14.5% alcohol. Some 17,000 bottled produced.