Descrizione

Krug Grande Cuvée Edizione 173 è il massimo dell'eccellenza artigianale di Krug: un mix incredibile di 150 vini di 13 annate diverse, il più giovane del 2017 e il più vecchio del 2001. Ogni anno esce una delle edizioni di uno degli champagne più ricercati al mondo e più apprezzati dai critici più importanti del pianeta.

Krug Grande Cuvée nasce dal sogno di un uomo, Joseph Krug, che voleva offrire il miglior champagne ogni anno, indipendentemente dall'annata e dalle variazioni climatiche. Un periodo di circa sette anni nelle cantine Krug conferisce a questo Krug Grande Cuvée il suo carattere distintivo, la sua espressività e la sua eleganza. È il primo e unico champagne Prestige ricreato ogni anno al di là del concetto di vendemmia.

La storia completa di ogni Édition viene rivelata online attraverso il suo Krug iD, sei cifre riportate sull'etichetta posteriore.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Varietà
44% Pinot noir, 34% Chardonnay, 22% Meunier
Origine
Champagne

Degustazione

Vista
Colore giallo oro intenso.
Profumo
Espressivo, profumato e potente con aromi di pane tostato e brioche, frutta a nocciolo, verbena, crema pasticcera alla vaniglia, french toast e baba al rum.
Bocca
Untuoso, cremoso e generoso, con sapori che si allineano al profumo. Sfumature di frutta succosa, pesca sciroppata e agrumi maturi lasciano spazio a note caustiche, tostate e di pinoli. La sua consistenza è generosa e precisa, con un finale fresco e appetitoso di limone che invita a un nuovo sorso.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a una temperatura tra i 6 e gli 8 °C.
Consumo
Fino al 2040 se lo tieni in condizioni perfette.
Abbinamento
Si abbina bene a un sacco di piatti, da quelli più semplici a quelli più sofisticati, sia come aperitivo che durante il pasto. Va alla grande con piatti semplici come il parmigiano stagionato, il prosciutto di Jabugo e il Comté stagionato, ma anche con le ostriche o gli asparagi arrostiti al burro. Tra le opzioni gastronomiche ci sono la "chermoula" di nasello o la torta tatin.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneti piantati in appezzamenti ad Avize e Marmery per lo Chardonnay e a nord della Montagne de Reims per il Pinot noir.
Clima
Continental.
Raccolto
La vendemmia è stata fatta con una grande varietà da vigneto a vigneto.
Vinificazione
In totale, i vini riserva della vasta collezione della maison fanno il 31% dell'assemblaggio finale, dando quell'ampiezza e rotondità che sono così importanti per ogni Édition di Krug Grande Cuvée. Ci sono voluti più di 20 anni di lavoro meticoloso per poter gustare Krug Grande Cuvée 173ème Édition.
Invecchiamento
Rimane in bottiglia per più di 7 anni.

Recensioni degli esperti

James Suckling:

Extremely complex, showing dried apples, light caramel, brioche and flint with cedar, nuts and hints of gunmetal. Integrated, caressing bubbles. Medium-bodied with a laser-guided, compacted and extremely long palate that focuses the character and the flavors. So deep and polished. Tangy at the end. Drink or hold.

The Wine Advocate:

Krug’s recently unveiled NV Grande Cuvée 173ème Édition—accounting for approximately 80% of the house’s total production—performs well, particularly considering the challenges of the base vintage, 2017. That year saw considerable rot pressure in red varieties, making meticulous sorting essential; some lots deemed unfit for Krug’s standards were even diverted to distillation. The conceptual cornerstone of the Grande Cuvée is the use of the house’s vast library—drawing from some 500 options—to complement the base vintage and moderate the extremes of any given growing season. The 173ème Édition comprises 150 wines across 13 vintages, with the 2017 base making up 69% of the final assemblage. Disgorged in January 2024 with a dosage of 4.5 grams per liter, it opens with aromas of pear, golden apple, lemon curd and early white blossoms interlaced with a distant hint of nutmeg. On the palate, it is medium- to full-bodied, textural and charming, laden with tangy acidity and animated by a pillowy mousse, and it concludes with a long, saline finish. Compared with its immediate predecessor, the 173ème Édition is broader and more giving, while the 172ème Édition tauter and more incisive. As experienced Krug aficionados will recognize, the inclusion of reserve wines—which may have undergone malolactic fermentation—renders the Grande Cuvée more immediately approachable than the house’s vintage-dated Champagnes, offering a more generous drinking experience on release.

Decanter:

Krug's Grande Cuvée 173ème Édition is crafted around one of Champagne's most traumatic harvests of the past 20 years in 2017, where rampant rot and lack of maturity forced extreme sorting at harvest time. It's exactly the sort of year that plays to the house's strengths in its reserve wine library and pixelated, parcel-by-parcel vinification, though. Together with 31% reserve wines dating back to the 2001 harvest, it's a relatively forward Grande Cuvée, but not overly marked by the challenges of the year. There's a juicy apricot fruitiness evident up front, enlivened by some brightness of ground pepper and charred grapefruit peel, with aromatic details of green coffee and a food-friendly dried mushroom savour following in the glass. The softened, cushioned mousse is already feeling nicely settled, complementing the sense of roundness and ease. There's plenty of cooked lime Chardonnay focus pulling the palate into some length and intensity, even if the quantity of Chardonnay in the blend is not perhaps as high as might have been expected considering its relatively strong performance in the year; the reserves, too, bring a delicious length and intensity to the otherwise up-front palate. This edition may be pitched for earlier drinking than some, but will provide fine gastronomic possibilities in the meantime.