Descrizione

Les Aubaguetes è una delle ultime creazioni di Álvaro Palacios nel Priorat, un Gran Viña Clasificada che viene da un vecchio vigneto piantato all'inizio del XX secolo, situato su un pendio ombreggiato con una forte pendenza e coltivato principalmente con le varietà Garnacha e Samsó. Si tratta di una produzione molto limitata, proveniente da un'annata molto secca, ma che ha mostrato un enorme potenziale.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2023
Alcool
14.0% vol.
Produzione
1.200 bottiglie
Varietà
60% Garnacha, 35% Cariñena, 5% Garnacha blanca, Macabeo
Origine
Priorat

Degustazione

Profumo
Al naso si sentono eleganti note di fiori bianchi che si uniscono al rabarbaro, al ribes rosso e a una sensazione minerale.
Bocca
Al palato è corposo e maturo, profumato di frutti rossi e con una sensazione di ardesia calda, che porta a un finale lungo e controllato.
Temperatura di servizio
Si consiglia di servirlo a 16 °C.
Consumo
Ottimo fino al 2040 circa se tenuto bene. Meglio decantarlo.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
Paraje Les Aubaguetes.
Descrizione
Vecchio vigneto su un terrazzamento esposto a nord a Bellmunt del Priorat. Germogliazione dal 22 marzo, fioritura dal 5 giugno e invaiatura dal 14 luglio.
Dimensioni
1,79 ettari.
Età
Vigneto vecchio di un secolo.
Clima
Continental con un tocco mediterraneo. In questa annata spicca la siccità, con solo 250 litri di pioggia tra novembre 2022 e ottobre 2023. Durante la primavera sono caduti solo 43 litri. Per questo, e per la prima volta, hanno dovuto usare tecniche di irrigazione precise nelle zone con poco assorbimento d'acqua
Raccolto
Vendemmiare fatto a mano il 28 settembre e il 3-4 ottobre.
Vinificazione
La fermentazione è stata fatta in tini di rovere con lieviti autoctoni e la macerazione è durata 36 giorni.
Invecchiamento
È stato fatto maturare in botti ovali di rovere francese per 13 mesi e poi è rimasto altri due mesi in cemento prima di essere imbottigliato.
Imbottigliamento
Nel febbraio 2025.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

I was anxious to taste the bottled 2023 Les Aubaguetes, as the sample from last year had shown the most elegant of the wines from 2023. It comes from an exceptional vineyard, "vinya classificada," 1.79 hectares of ancient vines (60% Garnacha, 35% Cariñena and 5% white varieties in 2023) in the village of Bellmunt del Priorat, a place that is different from most of the other vineyards in the village of Gratallops and always delivers pale, silky and fresher wines, with a more delicate profile, reflecting a north-facing, more humid place. This fermented in oak vats with indigenous yeasts and had a 36-day maceration. It matured in oval French oak foudres for 13 months and spent two more months in concrete before bottling. Right now, it has a little bit of spicy oak, a rarity in the wines, but it can sometimes happen; it's light but noticeable next to the other wines. It has a moderate 14% alcohol and a very balanced palate with freshness and elegance. It has turned a lot more classical, with the serene harmony and the depth of the old vines, fine-boned, elegant and harmonious, even a little shy today, hinting at a slow development in bottle. This vineyard is revealing a strong personality and is the source of a superb wine, more and more consistent each vintage. 1,200 bottles were filled in February 2025, a particularly low-yielding year for this vineyard. There will be no 2024 because of the rain during the harvest and the problems with botrytis; there was only one barrel. (Luis Gutiérrez)

Tim Atkin:

Layers and layers of fruit to unpack here over time; a special vintage of an already exceptional wine. Mixed berry fruits, strawberries and ripe plums mingle with iodine, wild flowers and orange rind. The Carinyena adds that touch of fluidity and drive, whilst the Garnacha just opens like a book. Effortlessly complex and a bit special.2024-2036

Decanter:

From 1.79ha in the village of Bellmunt, this is a field blend in which Garnacha makes up just 60%. Perhaps this is why Les Aubaguetes reveals a greater sense of Priorat's mineral characters. On the nose, elegant white flowers join rhubarb, redcurrant and a stony sensation. The palate begins plump and ripe, perfumed with red fruits and sense of hot slate, leading to a long, controlled finish. Scores will surely increase as this wine matures. 

James Suckling:

This is a scented and elegant wine showing delicate red berry fruit with touches of white pepper, minerals and grapefruit. Firm, medium-bodied and chalky, with a fine thread of tannins. Linear and enveloping in the finish, with rose hips and citrus. A challengingly dry and hot year, but this maintains its nuances. This is a Priorat for pinot lovers who seek finesse. Drink now or hold.