Descrizione

Les Riceys è un comune famoso per il suo terroir specializzato nella produzione di rosati. In questo terroir si usa da secoli la macerazione di grappoli interi, che dà al Pinot nero un colore profondo e un'intensa concentrazione aromatica. Con questo Brut Nature Rosé, la famiglia Drappier offre la sua interpretazione di questo terroir, combinando la sua tradizione di rosato di saignée con una vinificazione senza dosaggio

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Frizzante
Alcool
12.5% vol.
Varietà
100% Pinot noir
Origine
Champagne
Certificazioni
EU Organic Bio

Degustazione

Profumo
Profumo fruttato con note di ciliegia e violetta.
Bocca
Entrata piena e intensa di ciliegie candite e violette. Finale intenso con note di pompelmo e lavanda.
Temperatura di servizio
Tra i 6 e gli 8 °C.

Vigna e preparazione

Vinificazione
Macerazione carbonica in grappoli interi per 48 ore prima della pressatura. Vini provenienti esclusivamente dalla prima pressatura. Basso contenuto di zolfo: 35 mg/l
Invecchiamento
Affinamento di 6 mesi: 50% in tini di acciaio inox e 50% in botti di rovere.

Recensioni degli esperti

Falstaff:

First a hint of strawberry-lemon sorbet, then wild strawberry, then iron oxide, then white truffle and undergrowth: yes, that can only be Pinot Noir. Air and temperature then clothe the iron oxide in creamy, floral charm. The body is round and textured and resonates with the same haunting truffle depth. This wine is profound, authentic and above all, pure. A marriage of Burgundy and Champagne, passionate, original and therefore absolutely convincing.

Gault & Millau:

Intense aromas of burlat cherry, blackcurrant and raspberry contribute to a very flattering, fresh and crisp bouquet. Hints of violet and white pepper add an extra dimension. These notes are echoed in a clean body, with a hint of Seville orange juice. The finish is long and intense, and calls for red meat. Not to be drunk too chilled to enjoy the full aromatic amplitude.

James Suckling:

A pure pinot noir rosé, of which about 15% is from a solera reserve. Fragrant and intense nose of red berry fruit, blood oranges and cloves, followed by caramel, vanilla and brioche. Vinous and flavorful on the palate, with creamy bubbles. From organically grown grapes. Unfiltered.