Descrizione

Viene da un unico vigneto molto vecchio e con poca resa nella zona di Olmedillo de Roa (Burgos), Nebro viene fatto solo nelle annate che sono considerate eccezionali. È un rosso superbo, che unisce alla grande potenza ed eleganza, e che pensiamo durerà a lungo grazie ai suoi tannini fantastici.

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Rosso
Annata
2021
Alcool
14.0% vol.
Produzione
1.483 bottiglie e 58 magnum
Varietà
100% Tempranillo
Origine
Ribera del Duero

Degustazione

Vista
Colore rosso ciliegia intenso, con sfumature granata.
Profumo
Profumo intenso di frutta matura con note minerali, la sua complessità è completata dai sentori di caramello derivanti dall'invecchiamento in botte.
Bocca
Entrata grassa e con volume che ti accompagna fino alla fine, lunga e persistente. Ricordi di liquirizia, frutta e caffè.
Temperatura di servizio
Tra i 14 e i 16 °C.

Vigna e preparazione

Descrizione
Vigneto in collina nella zona di Olmedillo de Roa, a 810 metri sul livello del mare, con esposizione nord-sud.
Dimensioni
1,2 ettari.
Età
Vigneto piantato nel 1945.
Suolo
Franco-limoso.
Clima
Clima continentale con un po' di influenza atlantica. La temperatura media è di circa 12 °C e c'è un'esposizione al sole di 2.400 ore all'anno. Le precipitazioni vanno dai 350 ai 400 mm all'anno.
Rendimento
Circa 2.000 chili per ettaro.
Raccolto
Vendemmiare a mano in cassette da 15 chili.
Vinificazione
Diraspato senza pigiatura. Fermentazione alcolica in vasche di cemento. Fermentazione malolattica in barrique nuove di rovere francese.
Invecchiamento
Invecchiamento per 16 mesi in barrique francesi nuove a grana fine (Darnajou) e 6 mesi in fusti di rovere francese (Taransaud).
Imbottigliamento
Filtrazione preliminare a membrana.

Recensioni degli esperti

The Wine Advocate:

The top of the range is the single-vineyard 2021 Nebro, sourced from a 1.2-hectare plot of old vines planted in 1920 in the village of Olmedillo at 850 meters above sea level on alluvial soils with a high percentage of limestone and clay, covered by sand. They consider 2021 a classical vintage, and the cooler conditions and better availability of water seem to have helped to produce a fresher, more elegant and more balanced wine. They also pushed in that direction, picking the grapes to achieve a wine with 14.1% alcohol and good acidity and freshness and being careful with the élevage, which was in a 1,200-liter oak foudre. It's the most elegant Nebro I can remember; it's perfumed, aromatic and floral, with a medium-bodied palate, very fine tannins and great purity of flavors. 1,250 bottles and 100 magnums were filled in December 2023.

James Suckling:

Subtle sweet spices, coffee and minerals on top of a fresh delivery of blueberries and blackberries. Telling quality here – the nose alone needs some time to show its all. This is a full-bodied Ribera, loaded with tons of dusty tannins that coat the palate comfortably. Tight but caressing, intense yet juicy, with a long, bright finish. Lots of energy. Not a heavy Ribera del Duero at all! 100% tempranillo. Better from 2025.

James Suckling:

A deep, powerful Ribera del Duero marked by broad-shouldered, dusty tannins that are really fine-grained and caressing. Dark spices, dark chocolate and cigar box on the nose. Juicy, profound and long, with a fine, broad structure that’s a hallmark of the area. Drink or hold.

Decanter:

Characterful nose of distinct, alluring roasted peppers, tomatoes and artichokes. Deep, slightly confected profile to the fruit, but with a crunchy bite. Tannins are ripe, smooth and deliciously meaty. The palate has darker notes of liquorice and Turkish coffee. A lot of personality and intrigue in a wine that has depth, but also an appealing, crunchy freshness.