Descrizione

Il Macharnudo El Notario 2022 è un vino da pasto che viene dal vigneto El Notario, situato nella famosa parcella di Macharnudo a Jerez. È un bianco fresco, intenso e minerale, fatto con un invecchiamento sotto velo de flor in botti di Jerez, senza aggiunta di alcol. Di grande persistenza, è perfetto da abbinare a salumi, frutti di mare, pesce, insaccati, formaggi e risotti

Dettagli del prodotto

La cantina
Tipo di vino
Bianco
Annata
2022
Alcool
14.0% vol.
Produzione
2.000 bottiglie.
Varietà
100% Palomino fino
Origine
Vino de España

Degustazione

Vista
Giallo dorato chiaro.
Profumo
Note floreali, agrumate e aromi di panetteria e frutta secca.
Bocca
Fresco, complesso e molto minerale.
Temperatura di servizio
Tra i 10 e i 12 °C.

Vigna e preparazione

Nome del vigneto
El Notario.
Descrizione
Vigneto piantato a Macharnudo.
Suolo
Albariza.
Raccolto
Vendemmiare a metà agosto 2020. Uva tagliata a mano e appassimento al sole per 6 ore.
Vinificazione
Fermentato in botti da 600 litri a temperatura ambiente con lievito naturale.
Invecchiamento
Invecchiamento di 24 mesi con velo de flor.

Recensioni degli esperti

Tim Atkin:

The 2022 De La Riva El Notario is a top-flight vino de pasto, perfectly at ease in that liminal third space between a white wine and a Fino sherry. From the El Notario parcela of Macharnudo which yields particularly concentrated fruit, the grapes undergo a short period of asoleo after harvest. Two years under flor reduces alcohol and glycerol in the wine resulting in 'un ajerezamiento muy marcado'. White jasmine and baked apple aromas give way to concentrated quince and lemon pith fruit, with a lean and direct palate profile etched by salinity and oystershell minerality. A masterclass in form and substance. 2025-2030. (Matthew Forster MW)

The Wine Advocate:

The regular unfortified white from Macharnudo is now vineyard designated, as there are two more wines from the Pago. The 2022 Macharnudo El Notario comes from a plot that is more or less at the same altitude as San Cayetano, but this is a flatter vineyard with lots of limestone, a source of very massive wines. It has a characterful nose and has had the advantage of one extra year in cask, and the nutty and spicy character is more noticeable, in the shape of esparto grass, mushrooms and chalk, a hint of licorice. This wine has always had a longer élevage, as it's a very powerful wine. This is full flor and full power, but it also has a lot of finesse and is persistent and long. 2,000 bottles produced.